Pobjednici europskog Big Data Hackathona u Studiju 4

Članovi hrvatskog pobjedničkog tima 1. europskog Big Data Hackathona, koji je jučer završio u Bruxellesu, nakon primanja kod premijera Andreja Plenkovića, gostovali su u Studiju 4.

Na 1. europskom Big Data Hackathonu, koji su inicirali Eurostat i Europska komisija, hrvatski tim, koji je putem javnog poziva odabrao Državni zavod za statistiku, osvojio je prvo mjesto. U konkurenciji 22 nacionalne ekipe hrvatski predstavnici pobijedili su softverskim rješenjem koje korištenjem rezultata statističkih istraživanja te javno dostupnih podataka pruža uvid u obilježja tržišta rada, odnosno prikazuje regionalni raskorak u trenutačnim vještinama osoba u potrazi za zaposlenjem i potrebama pojedinih radnih mjesta širom EU-a.
Hrvatski tim pobijedio na prvom europskom Big Data Hackathonu

Direktor tvrtke IN2data Leo Mršić i podatkovni znanstvenik u tvrtki Igor Kaluđer naglasili su da su imali veliku podršku od Zavoda za statistiku. Naše rješenje vrlo je kompleksno, s ukupno 13 vizualizacija, i daje drugačiji pogled na problem, što je organizator očito i tražio, naglasio je Mršić.

Za prvo natjecanje odabrana je tema "vještine, obrazovanje i cjeloživotno učenje". Kaluđer je naglasio da su otišli korak dalje i dali korisnicima nekoliko alata koji im govore što učiniti da se smanji jaz u dijelu  obrazovnog sustava i u dijelu migracija radne snage. Pa tako možete vidjeti gdje sve u EU-u Hrvati koji traže posao žele raditi, dodao je.

Ovaj prototip razvijali su tri dana, na samom natjecanju. Najveći su izazovi bili da u kratkom vremenu obrade veliku količinu podataka. Premijer je bio oduševljen ovim rješenjem, rekla su obojica, a i na samom natjecanju  razgovorali su kako te alate razviti. Mršić je zaključio da ova priča nadilazi Hrvatsku pa se nada suradnji s Eurostatom.