Legenda rocka Chuck Berry preminuo u 91. godini

Američki gitarist i pjevač Chuck Berry, jedan od začetnika rock and rolla, umro je jučer u 91. godini, objavila je policija okruga Saint Charles, u američkoj saveznoj državi Missouri.

Chuck Berry ostavlja golem glazbeni opus, od "Maybellene" do "Roll Over Beethoven" i "Johnny B. Goode", koji je utjecao na naraštaje glazbenika. Bio je autor velikog broja klasika rocka, a u 50-im, 60-im i 70-im skladao je na desetke hitova, među kojima "Sweet Little Sixteen", "School Days" i "My Ding a Ling".

Chuck Berry, koji je zbog spretnih i brzih kretnji nogu dobio nadimak Lude noge, rođen je 18. listopada 1926. u Saint Louisu, u Missouriju. Jazz-gitaru je naučio svirati u djetinjstvu, ali već tada se bavi i sitnim kriminalom. Godine 1955. snima prvu pjesmu "Maybellene" koja postaje hit i označava početak njegovih deset uspješnih godina. Zatim snima "Thirty Days", "No money down" i "Roll Over Beethoven" (1956.), a zatim niže uspješnice "School Days" i "Rock and Roll Music" 1957., "Sweet Little Sixteen", "Carol" i "Johnny B. Goode" 1958., "Little Queenie", "Memphis Tennessee" i "Back in the USA" 1959.

Potkraj 50-ih postiže planetaran uspjeh, a zahvaljujući jednostavnim i općeljudskim temama svojih pjesama - zabava, ljubav, automobili, škola - postaje junak bjelačke mladeži očarane rockom. Karijeru mu 1961. prekida dvogodišnji boravak u zatvoru zbog veze s prostitucijom. Nakon izlaska proživljava teško razdoblje te njegove standarde u glazbi preuzimaju europske grupe poput Beatlesa i Rolling Stonesa. Bob Dylan nazivao je Berryja Shakespearom rock'n'rolla, a John Lennon jednom je rekao: "Ako želite rock'n'rollu dati drugo ime, možete ga zvati Chuck Berry".

Na 90. rođendan sve je iznenadio najavivši izlazak novog albuma, prvog u proteklih gotovo 40 godina. Album skromnog naziva "Chuck" snimljen je u studijima blizu Saint Louisa i trebao bi izaći ove godine. Nakon vijesti o njegovoj smrti Bruce Springsteen, koji ga je dobro poznavao, napisao je na Twitteru: "Chuck Berry je bio najveći roker, gitarist i najveći tekstopisac najboljeg rock'n'rolla koji je ikad živio".

Mick Jagger je rekao da želi zahvaliti Berryju "za svu glazbu koju nam je dao i koja nas je toliko inspirirala. Osvijetlio je naše adolescentske godine, udahnuo je život našim snovima da postanemo glazbenici i popnemo se na scenu". "Chuck, bio si nevjerojatan i tvoja glazba ostat će u nama zauvijek", dodao je Jagger. Keith Richards kazao je da se ugasila jedna od najvećih zvijezdi, a Ringo Starr zaželio je mir "Mr.-u rock'n'rolla".

Rod Stewart naglašava da je s Chuckom Berryjem sve počelo, "sve nas je inspirirao", i kaže da je prvi album koji je u životu kupio bio upravo njegov - "Live at the Tivoli". Posljednji pozdrav uputio je i Arnold Schwarzenegger koji je rekao da je baš uz Berryjevu  glazbu sanjario o tome da ode u Ameriku, dok je Stephen King uz riječi da mu "slama srce" odlazak tog glazbenog velikana ipak zaključio: "90 godina za jednog rokera, nije to ni loše".