Svjetski dan oralnog zdravlja

Danas je međunarodni dan kada se slave prednosti zdrave usne šupljine i promiče svijest o pitanjima u vezi oralnog zdravlja i higijene u svim dobnim skupinama. Prvi je put obilježen 1994. godine. Svjetska udruga dentalne medicine (FDI) kontinuirano nastoji svijet dovesti do optimalnog oralnog zdravlja. Ovaj je datum izabran zato, što djeca imaju 20 mliječnih zubi, što stariji trebaju imati dvadeset prirodnih zubi na kraju svojega života, a predstavljeno brojevima mjesec, ispred dana, tj. 3/20, dobije se oralni status, koji bi trebali imati odrasli, 32 zuba i 0 zubnog karijesa.

Oralne bolesti dobile su svoje mjesto u Političkoj deklaracija UN-a o nezaraznim bolestima. Cilj Svjetskog dana oralnog zdravlja jest podizanje svijesti, kao i ohrabrivanje obitelji, zajednica, kao i vlasti, kako bi se poduzele mjere za smanjenje opterećenja koje uzrokuju oralne bolesti.Čak 90 posto stanovnika svijeta u opasnosti od nekog oblika bolesti zuba u tijeku života, a koje je moguće izbjeći uz veću podršku lokalnih vlasti, zdravstvenih stručnjaka i društva u cjelini, kao i kroz provedbene  programe prevencije, otkrivanja oralnih bolesti i njihovoga liječenja. Zajedničkim radom mogu se ujediniti napori za sprečavanje epidemije zubnoga karijesa, bolesti parodonta, kao i gubitak zubi, a može se pomoći lokalnim zajednicama u održanju zdravih zubi tijekom života.

Poražavajući podaci o oralnoj higijeni Hrvata nisu porazili Čakovčane. Statistiku mijenjaju edukacijom djece od najranije dobi. Već dvanaest godina tamo se održava akcija Dan zdravog osmijeha u koju su uključeni vrtići i škole, a uoči Svjetskog dana oralnog zdravlja polaznici dječjeg vrtića Vjeverica učili su kako se boriti protiv karijesa.  Za zdrave zube ovi se mališani bore čak i stihovima. Reportaža novinarke Sare Bađžek govori o prevenciji karijesa u sklopu školske medicine.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 16 sati dijele se savjeti o važnosti oralnog zdravlja. Samo sustavnom brigom za dentalno zdravlje može se promijeniti sadašnje stanje jer, prema istraživanjima, više od polovine ispitane djece u dobi do 12 godina ima karijes, a 11 posto populacije ne pere zube. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je dr. Marijana Radić Vuleta iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.