Obnovljena vodosprema Pećine jednom tjedno otvarat će vrata građanima

Povodom Svjetskog dana voda i uz dolazak proljeća obnovljena je i predstavljena prva od četiri povijesne riječke vodospreme -Pećine. Smještena je blizu OŠ Vežica, DV Galeb i javnoga parka u centru Podvežice. Ime je dobila jer vodom opskrbljuje upravo Pećine.

U sanaciju vodospreme uloženo je 126 tisuća kuna, radove je izvela tvrtka Fidal, a iz Vodovoda i kanalizacije poručuju da će jedan dan u tjednu vodosprema Pećine biti otvorena i za građanstvo, kako bi je posjetili nakon šetnje Vežicom ili Trsatom. Svoje mjesto u krugu vodospreme već su pronašli članovi Društva Naša djeca, klinci iz obližnjega vrtića, a uskoro će krenuti i radionice Priodoslovnoga muzeja Rijeka.

Projekt obnove povijesnih vodosprema ide dalje - traju radovi na Svetom križu, a obnavljaju se i preostale dvije - Vidikovac i Podvežica. Prošle godine, obećali smo, podsjeća gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, da će se sve četiri vodospreme obnoviti za četiri godine.

Današnja svečanost još je jedna potvrda vode kao zaštitnog znaka Rijeke, a brigu o kvaliteti vodoopskrbe potvrdit ćemo izgradnjom još 200 kilometara kanalizacije, vodovodnih ogranaka i novog uređaja za pročišćavanje voda, za što iz fondova EU očekujemo milijardu i 200 milijuna kuna, rekao je riječki gradonačelnik.