Obnova ruševina srednjovjekovne vojne utvrde Zrinskih u Zrinu

Počela je obnova ruševina srednjovjekovne vojne utvrde Zrinskih u Zrinu u kojoj su stolovali hrvatski knezovi Šubići. Cilj je utvrdu sačuvati i obnoviti, kako bi ta važna povijesno-kulturna baština bila sigurna za razgledavanje.

Nakon što je osiguran ulaz u sam prostor utvrde, prije dva tjedna počela je sanacija i rekonstrukcija južnog dijela obrambenog zida starog grada Zrina. Utvrda datira iz 14. stoljeća i u njoj je život bujao do bitke s Turcima 1557. Zidovi široki i do dva metra obrađuju se ručno jer se mora  paziti na svaki detalj. Samo će ove godine u restauratorsko-konzervatorske radove biti uloženo pola milijuna kuna. 

Očito je zbog svojeg položaja ova lokacija bila važna i prije jer su arheloška istraživanja otkrila da se na području utvrde živjelo u prapovijesti i u antičko vrijeme. Kamen koji se koristi je izvorni, no umjesto nekadašnjih veziva na bazi živog vapna upotrebljavaju se moderna.

Županija priprema projekt pod nazivom 'Baština Zrinskih - budućnost Banovine' kako bi se nastavila  obnova Zrina, ali i Zrinske utvrde Gvozdansko i crkve Marije Magdalene.