U Splitu prikazan HRT-ov dokumentarni film 'Trebotić'

U splitskoj kinoteci 'Zlatna vrata' večeras je premijerno prikazan HRT-ov polusatni dokumentarni film 'Trebotić', o hrvatskom slikaru i grafičaru Matku Trebotiću, scenarista i redatelja Milana Bešlića.

Matko Trebotić
rekao je kako je to dosad najbolji film snimljen o njegovu djelu jer pokriva zadnje desetljeće njegova djelovanja od instalacija, preko slike, do performansa. Film je stvarno dobar, posebno zbog ljudi koji su radili na njemu. U njemu se govori o mom rastu koji nije prestao, nego je napredovao, što mogu zahvaliti dragom Bogu da čovjek u mojim zrelim godinama može raditi. To je vječno kopanje po zemlji, istraživanje. U svakom slučaju sam jako zadovoljan i ponosan, pogotovo što sam u novim projektima i što me čeka jako puno posla, istaknuo je Trebotić.

Rad na dokumentarnom filmu 'Trebotić' scenaristu i redatelju Milanu Bešliću, kako je rekao, bio je posebno zadovoljstvo, pogotovo zato što umjetnika prati od njegovih samostalnih nastupa u bivšoj državi, neovisnoj Hrvatskoj te u Njemačkoj i Švicarskoj. Istaknuo je kako je želio prikazati Trebotićevu  duboku ukorijenjenost u zavičajni prostor, na njegov Brač u kojemu je kroz toliko slojeva čitana naša povijest koja je utemeljena na antičkoj i kršćanskoj kulturi, tradiciji i baštini. Trebotić asimilira upravo te vrijednosti u svom umjetničkom djelu koje se kroz brojne cikluse i u različitim medijima - slici, grafici, instalaciji - kroz cjelokupno njegovo stvaralaštvo više od 50 godina prepoznaje, i to sam nastojao sažeti i sabrati te pokazati u ovom dokumentarnom filmu, rekao je Bešlić.

Dokumentarni film, snimljen prošle godine, sažima cjelokupno stvaralaštvo istaknutoga umjetnika Matka Trebotića. Film je sniman u Splitu, na Braču i u Zaprešiću prigodom njegove izložbe Univerzum Trebotić, postavljene u Galeriji umjetnina u Splitu (2015./2016.) i Muzeju Matija Skurjeni u Zaprešiću 2016. godine. Dokumentarna komponenta filma naglašena je snimkama umjetnika u njegovu splitskom atelijeru pri radu na novim slikama te u njegovoj rodnoj Milni na otoku Braču. Uz kurentne izložbe i prizore umjetnika u svakidašnjem životu i radu, uz izjave vodećih povjesničara umjetnosti i kustosa, predstavljen je i cjelokupan Trebotićev opus u svim medijima u kojima se izražava.

O filmu i radu Matka Trebotića, u prepunoj kinoteci, govorili su Joško Belamarić i Marin Ivanović.