Prevencijom protiv raka dojke; prijavite se na besplatni pregled!

Povodom nadolazećeg 21. Dana narcisa, dana borbe protiv raka dojke, organizatori na čelu s Gradom Zagrebom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Hrvatskom ligom protiv raka pozivaju što veći broj žena da se uključe u Program preventivne mobilne mamografije koji je započeo u Zagrebu 2004. godine, a do danas je zahvaljujući njemupregledano 43047 žena.

Tijekom 2016. godineu Programu preventivne mobilne mamografije ukupno je pregledano 1804 žene u dobi od 40 do 49 godina i starijih od 69 godina, a pregledane su žene koje nisu uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Od ukupnog brojažena pregledanih u 2016. godini, 704 žene bile su na pregledu prvi put.

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena. Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak, 2014. godine u gradu Zagrebu zabilježeno je 639 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj 2644. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umre više od 200(2014. godine 223), a u RH više od 1000žena (2014. godine 1071). Ova maligna bolestčešće se pojavljuje u žena starijih od pedeset godina, alimogu oboljeti i znatno mlađe žene.

Javnozdravstvenom akcijom želimo pozvati sve naše sugrađankeu dobi od 40 do 49 godina te one starije od 69 godina da se prijave na besplatne mamografske preglede. Pozivamo i žene mlađe dobi na preventivno ponašanje i redovite preglede dojki radi pravovremenog otkrivanja zloćudne bolesti i boljeg ishoda liječenja. Stoga, #BudiNARCISajedanputgodišnje, obavite redovite preglede, ali brinite se o svojem zdravlju tijekom cijele godine, izjavila je prof.dr.sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Grad Zagreb nedavno je nabavio i novi digitalni uređaja za mamografijupa je takodijagnostička oprema obogaćena najsuvremenijim aparatom, a pacijenticama je omogućena preciznija i ugodnija pretraga snimanja dojki. Riječ je o digitalnom uređaju koji daje bolju snimku dojki i koristi računalnusliku dojke dobivenu digitalnim detektorom. Uređaj omogućuje preglede više razine razlučivanja pa se tumori mogu dijagnosticirati u začetku, što je od velike važnosti za spašavanje života. Uređaj ima dodatnu mogućnost doziranja kompresije – pritiska na dojku što snimanje čini puno ugodnijim.

21. Dan narcisa održat će se u subotu,25. ožujka, na Trgu bana Josipa Jelačića od 10.00 do 14.00 sati.

Za pregled nije potrebna liječnička uputnica, kao ni zdravstveno osiguranje – pregledi su besplatni. Mamografski pregled potrebno je prethodno telefonski dogovoriti radnim danom u vremenu od 09.00 do 14.00 sati na broj telefona 385 1 46 96 309.