Donacijom opreme za novorođenčad završila akcija 'Palčić gore'

Donacijom inkubatora i uređaja za neinvazivnu potporu disanju novorođenčadi i nedonoščadi Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević označen je u završetak humanitarne akcije 'Palčić gore', zahvaljujući kojoj je u pet godina 30 hrvatskih rodilišta opremljeno uređajima potrebnim za razvoj prijevremeno rođene djece, čija je ukupna vrijednost nadmašila 5 milijuna kuna. Od tog iznosa Hrvatska radiotelevizija prikupila je milijun i pol u sklopu akcije 'Uz nas niste sami'.

'Palčić gore' je humanitarna akcija pokrenuta od strane Kluba roditelja nedonoščadi (prijevremeno rođene djece) 'Palčići'. Studija Hrvatskog perinatološkog društva iz 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela, a kako bi se nedonoščadi pružila adekvatna medicinska skrb. Sve su to razlozi pokretanja ove važne akcije. Kupnjom inkubatora i ostale potrebne opreme željeli su olakšati prve dane života ne samo bebama, već i njihovim obiteljima i omogućiti im veće šanse za normalan i zdrav život, na dobrobit i veselje svih nas.

Predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi 'Palčići' Željka Vučko rekla je kako donacijom Klinici za infektivne bolesti točno na petu godišnjicu završava 'najveća borba za najmanje heroje'.

Oprema donirana kroz akciju 'Palčić gore' puno znači za bolnicu jer je 2012. godine nedostajalo opreme za tako malu djecu u vrijednosti od oko milijun eura, istaknuo je pedijatar iz KB-a Sveti Duh Milan Stanojević. To je najranjivija skupina djece, ispod 1500 grama i 28 tjedana gestacije, koja čini jedan posto od oko 38.000 djece, koliko ih se godišnje rodi u Hrvatskoj. Njima je nužno održavanje životnih funkcija i stvaranje novih za preživljavanje, kaže Stanojević.

Što je sve akcijom Palčić gore polučeno u pet godina trajanja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pričali su gosti Željka Vučko i prof. dr. sc. Milan Stanojević.O humanitarnoj akciji 'Palčić gore' govorilo se i u emisiji 'Tema dana', a gostovala je predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi 'Palčići' Željka Vučko.