Kampanja "Počeši s razlogom": Otkriveno 46 karcinoma testisa

Prošlogodišnje aktivnosti kampanje "Počeši s razlogom", za rano otkrivanje raka testisa, rezultirale su ranim otkrivanjem raka kod 46 muškaraca, što pokazuje da edukacija, bolja informiranost i samopregledi mogu dugoročno pridonijeti manjem broju oboljelih muškaraca u fazi uznapredovale bolesti i time većoj stopi izlječenja, izvijestili su u utorak organizatori kampanje.

Rak testisa, koji se najčešće pojavljuje kod muškaraca između 18. i 35. godine, ako se otkrije u ranoj fazi, izlječiv je u više od 95 posto slučajeva. Prvi korak ka uspješnijem liječenju su samopregledi dok je drugi korak odlazak urologu, koji mnogi muškarci odgađaju, a upravo je on ključan u bržem izlječenju.
 
Ne vidimo svakodnevno da ovakvi veliki edukativni javnozdravstveni projekti imaju izravan i važan utjecaj. Broj od 46 novootkrivenih slučajeva raka testisa u ranoj fazi za nas je velik uspjeh, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Da je kampanja imala utjecaj na javnost pokazuje i da je telefonsko savjetovalište, otvoreno u sklopu aktivnosti kampanje prošle godine pri Odjelu za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, primilo više od 400 poziva muškaraca koji su tražili dodatne informacije o ovoj bolesti.

Telefonsko savjetovalište s radom nastavlja i ove godine, a u sklopu njega liječnici Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb svakog četvrtka od 13 do 15 sati na broj telefona 01/2388-112 odgovarat će na sva dodatna pitanja o toj bolesti. Internetsku stranicu www.pocesisrazlogom.com posjetilo je pak više od 50.000 korisnika.