'Noćna ptica' i 'Ježeva kuća' u konkurenciji nizozemskog festivala

Hrvatske manjinske koprodukcije, kratkometražni animirani filmovi 'Noćna ptica' i 'Ježeva kuća', uvršteni su u natjecateljski program 20. izdanja Nizozemskog festivala animacije u Utrechtu (HAFF).

Festival ove godine prikazuje više od 300 filmova u šest različitih natjecateljskih programa, a hrvatske koprodukcije (Bonobostudio) natječu se u kratkometražnoj kategoriji, priopćeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

'Noćna ptica' slovenske redateljice Špele Čadež, kojemu je u glavnoj ulozi pijani jazavac, već ima uspješnu festivalsku karijeru u kojoj je zabilježio i nastupe u Clermont-Ferrandu i na Sundanceu.

Film Eve Cvijanović, 'Ježeva kuća', adaptacija poznate priče Branka Čopića, svjetsku premijeru je imao u programu Generation Kplus na Berlinaleu, gdje ga je dječji žiri nagradio posebnim priznanjem.

U programu Expanding Animation koji spaja animaciju i druge umjetničke izražaje, hrvatski filmaš i slikar Marko Tadić postavit će instalaciju 'Completion Through', koja govori o uspomenama te uključuje njegove filmove 'Pokretni elementi' i 'Nošen pticama'.