Boks – trening visokog intenziteta

Nemojte da vas prizor djevojaka koje lagano trče dvoranom, malo razgibavaju šake i vrat, prevari. Njihov trening nije jedan od onih treninga koje u šali zovemo 'djevojačkim'. Riječ je o treningu boksa koji vodi višestruki boksački prvak Saša Mrđenović.

Trening je visokog intenziteta, naravno prilagođen rekreativcima, no, naglašava trener, potpuno jedak treningu za profesionalce. Znatiželja je prvi motiv za dolazak. Žene, kaže Saša, često imaju pogrešnu predodžbu o boksu i misle da je dvorana prepuna krvi i ozljeda, no to nije tako. Kada vide da je to zanimljiv, njima prvenstveno zabavan trening i da se ne mogu ozlijediti, poslije probnog treninga odluče se vratiti i baviti boksom, otkriva trener Mrđenović.

Riječ je zapravo o izvrsnom kondicijskom treningu, pa je za studenticu novinarstva Helenu Vugrinec koja se bavila odbojkom i pohađa kružne treninge, pravo osvježenje. Intenzivan, dinamičan, puno se znojimo i mislim da je učinkovit, kaže. Trening teče pod iskusnim okom trenera koji djevojke tretira kao profesionalne boksačice. Nema popuštanja ni modifikacija. Da trebaju stati u ring, ove bi djevojke bile spremne. No ovdje su zbog mnogih drugih dobrobiti koje ovakav trening razvija. Trening razvija motoričke sposobnosti, koordinaciju…  Aerobni je i anaerobni, intervalan i kombinacije su različite. Mislim da se prvenstveno nakon ovog treninga osoba osjeća dobro u fizičkom i psihičkom smislu, ističe trener Mrđenović.

Nakon zagrijavanja slijede vježbe snage. Valja oblikovati mišiće koji će vam itekako trebati za udarac i obranu. A i izvrsno je za izbijanje svakog trunka lošeg raspoloženja ako to ovdje uopće postoji. Od opreme morate imati svoje rukavice, zavoje i to je sve. Danas su rukavice naravno zabavnije od klasičnih crnih pa možete pustiti mašti na volju. A njima ćete udarati po vreći jednako dobro. Studentica Maša Vidović koja se bavila plesom, a sada vježba boks neodlučnima poručuje da ima mnogo razloga za vježbanje - dobro je za stvaranje novih prijateljstava, za zdravlje i kondiciju, a ponajviše je na treningu zabavno.

Boks je često nadahnuće redatelja i koreografa pa je tako jedan od najpoznatijih svjetskih koreografa Emio Greco svoj balet Rocco posvetio boksu. A baš tako izgledaju ove djevojke, kao plesačice čiji je udarac umjetnost znanja, snage i kretanja.