U Rijeci obilježen Svjetski dan voda

Na današnji Svjetski dan voda, na Trgu 128. brigade HV-a, djelatnici laboratorija Vodovoda i kanalizacije, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, javno su demonstrirali proces uzorkovanja vode izravno iz gradske špine i provjeru njezine kvalitete.

Ističući da je ViK samo u prošloj godini dovršio radove na projektima vrijednim ukupno 125 milijuna kuna, kojima je Rijeka dobila gotovo 50 kilometara vodovoda i kanalizacije, direktor Andrej Marochini također je podsjetio i na skori početak izgradnje jednog od najvećih hrvatskih projekata u komunalnoj infrastrukturi, vrijednosti čak 1,76 milijardi kuna, koji će se realizirati na području Rijeke, Viškova, Čavala i Jelenja.

Riječ je o golemom projektu pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda koji se planira završiti do 2023. godine. Uključuje izgradnju modernijeg uređaja višeg stupnja za pročišćavanje otpadnih voda u na Delti, rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije, izgradnju 126 crpnih stanica s istovremenim radovima na čak stotinu kilometara javne vodoopskrbe. Za realizaciju projekta, iz Kohezijskog fonda Europske unije očekuje se se bespovratnih 70 posto sredstva, a iz nacionalnih sredstava preostalih 30 posto.

Mali čuvari okoliša, u organizaciji riječkog Društva"Naša djeca" izračunavali su svim zainteresiranima "vodene tragove" i "ekološki otisak stopala", uz savjete kako čuvati vodu i sudjelovati u održavanju vodnog bogatstva. Nakon uzorkovanja vode izravno iz gradske špine na Korzu, rukovoditeljica Službe za kontrolu vode i sanitarnog nadzora Daniela Lenac rekla je da u laboratoriju "Vodovoda" svakodnevno kontroliraju izvorišta, vodospreme i vodu koju konzumiraju potrošači.