Svjetionik ljubavi

Najstariji je na Jadranu, aktivan je i nastanjen. Čuva pomorce, ali i ljubavne legende. Tako bi se ukratko mogla opisati morska priča o savudrijskom svjetioniku.

Austro-ugarski car Franjo Josip dao ga je sagraditi da bi brodove koji su plovili prema Trsu upozorio na plitku obalu i osvijetlio im noćnu plovidbu. Završen je 1818. godine i tada je taj 36 metara visoki svjetionik bio prava atrakcija. I danas plijeni svojom ljepotom i čvrstoćom gradnje. Neki će reći da je zapravo građen kao ljubavno gnijezdo.

Legenda, naime, kaže da se grof Metternich zaljubio u lokalnu djevojku i da je u svjetioniku s njom želio ljubovati. No ta mu se namjera nije ostvarila jer je sirotica preminula od upale pluća prije no što je svjetionik dovršen. Njezini se koraci za nevera i lošeg vremena mogu čuti kako odjekuju svjetionikom. Tako kaže legenda, a svjetionik je savršeno odredište za romantični bijeg od stvarnosti i stresa. U njemu je uređeno nekoliko apartmana za turiste koji ondje rado odsjedaju.

U Savdurijskom je svjetioniku odrastao Mario Milin- Ungar. nakon smrti oca, naslijedio je taj posao te sad ondje živi sa svojom obitelji. Dobri je duh svjetionika već tri godine i o njemu se brine od 0 do 24, 365 dana u godini. I u tome uživa. Ovo je, kaže, najljepši posao na svijetu. A za uživanje u jednom od najljepših pogleda sa samoga vrha svjetionika valja proći 182 stube. No, isplati se jer se s vrha pruža pogled na cijelu Savudrijsku valu, Tršćanski zaljev, a za lijepog se vremena vidi i Venecija.

Uživajte s nama u reportaži o savudrijskom svjetioniku i njegovom čuvaru: