Osnovnoškolci iz Desnića snimaju radijsku emisiju 'Ruža zagorska'

Legenda o Veroniki Desinićkoj jedna je od najpoznatijih priča koje se vežu uz dvorac Veliki Tabor. No mnogima je poznata samo površno. Doprinos očuvanju ove legende, vrijednog dijela nematerijalne kulturne baštine Hrvatskog zagorja, odlučili su dati i osnovnoškolci iz Desinića. U sklopu nastave građanskog odgoja snimit će radijsku emisiju 'Ruža zagorska'.
Osim zbog bezbroj povijesnih zanimljivosti i činjenica, posjetitelji u Veliki Tabor dolaze i zbog legende o Veroniki Desinićkoj, odnosno njezinoj nesretnoj ljubavi s grofom Fridrikom Celjskim. No većina posjetitelja nije upoznata s detaljima priče.

Iako žive u krugu od nekoliko kilometara od dvorca, cjelovitu legendu o Veroniki ne znaju ni mnogi Desiničani, uočili su učitelji i učenici desinićke osnovne škole.

Kako bi poučili prijatelje te pridonijeli očuvanju legende i nematerijalne baštine svojega kraja, u školi su odlučili pokrenuti projekt 'Ruža zagorska'. Snimit će radijsku emisiju u kojoj će na poučan i zanimljiv način predstaviti legendu i njezino značenje za ovaj kraj. Već su proučili povijesnu građu i razgovarali s brojnim kazivačima.

Emisija će biti završena sljedeći mjesec, a osim u radijskom eteru moći će se čuti na učeničkim smotrama u Hrvatskoj i Sloveniji.