Kolaži Wisławe Szymborske u Zagrebu

Poljska pjesnikinja Wisława Szymborska (1923. – 2012.), koja je 1996. dobila Nobelovu nagradu za književnost te 1991. Goetheovu i 1995. Herderovu nagradu, svoju je umjetničku imaginaciju ovjekovječila i u kolažima.

Izrađivala ih je od različitih materijala, od svega što joj je došlo pod ruku - naslovnica novina, časopisa, reprodukcija slika, starih poštanskih maraka i kutija. Izrezani iz konteksta, pod njezinom su rukom materijali počeli graditi nove svjetove: malo nadrealne, pune humora, topline i osjećaja slobode. Kolaže je slala prijateljima, bliskim ljudima. Potpisivala ih je inicijalima, imenom i prezimenom ili samo imenom, karakterističnim „W” koje je više podsjećalo na „V”. Nesumnjivo, oni su umjetničko djelo, no valja obratiti pozornost i na njihov smisao: kolaži su trag prijateljstva i poziv na prijateljstvo.

Izložba kolaža Wisławe Szymborske prvi je put postavljena u veljači 2013. u Krakovu, u povodu obilježavanja prve godišnjice smrti velike pjesnikinje. Do sada je obišla niz gradova - Torunj, Gdanjsk, Wrocław, Varšavu, Rim, Bolognu, Madrid, Barcelonu, Astanu, Budimpeštu, Sofiju, Nürnberg, Frankfurt na Majni, Düsseldorf i mnoge druge, a Poljska kulturna udruga „Mikolaj Kopernik” dovodi je u Zagreb.

Otvorenje izložbe je večeras u 18 sati u galeriji udruge (Savska 34/36) i može se pogledati do 26. travnja. Na otvorenju o Wisławi Szymborskoj i njezinu stvaralaštvu govorit će njezin dugogodišnji tajnik Michał Rusinek, polonist, pisac, teoretičar književnosti, književni kritičar i autor knjiga za djecu. Susret će se održati na poljskom jeziku.