Najčitatelj grada Zagreba: dvanaestogodišnji Luka u prošloj godini pročitao 156 knjiga

Sa 156 pročitanih knjiga u prošlog godini svestrani dvanaestogodišnjak Luka Oršanić proglašen je Najčitateljem grada Zagreba za 2016., što je titula koja mu je donijela niz nagrada, među kojima i besplatno članstvo u Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine.

Nagrađeni član Knjižnice Vladimira Nazora kaže da ne može zamisliti niti jedan dan bez knjiga, a čita kad god mu se za to pruži prilika, u vožnji, u hodu, u kutku svoje sobe i navečer u svojoj udobnoj vreći za čitanje. "Kada čitam upuštam se u svoj svijet i stvaram svoju stvarnost, enciklopedije volim jer proširujem znanje, a znanstvenu fantastiku, dnevnike i romane jer se poistovjećujem s njihovim likovima čije me zgode i nezgode zabavljaju", rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici.

Zasad su mu najdraži školski predmeti povijest i geografija, no želio bi pohađati gimnaziju prirodoslovnog smjera, završiti PMF i doktorirati fiziku. Bavi se robotikom, ronjenjem s bocama, nogometom, voli igrati igrice, družiti se s prijateljima i kuhati.

Omiljene knjige su mu Enciklopedija Uzmi me, Užasi povijesti, serijal o Harryju Potteru i sve od Sanje Polak, a njegova će knjižnica od sada biti bogatija za nekoliko izdanja partnera projekta izbora Najčitatelja godine - Guinnesovu knjigu rekorda 2017. (Algoritam), "Vjerovali ili ne" (Mozaik knjiga), "100 izuma koji su promijenili svijet" (Profil). Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski darovalo mu je tečaj brzog čitanja, a tvrtka Microline podvodnu kameru.

Knjižnice grada Zagreba s ciljem poticanja zanimanja za knjigu i čitanje kod djece od 12 do 14 godina već šesnaest godina odabiru 'najčitatelja'. "Informatički sustav nam omogućava nam da utvrdimo identitet onoga tko je posudio najviše knjiga, no to dijete trebaju prepoznati i knjižničari kao vrijednog i marljivog člana koji razgovara o knjigama, pita ih za savjet pri izboru i vraća knjige na vrijeme", rekla je Hela Čičko, koordinatorica projekta "Izbor najčitatelja godine".

U petak će se u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, za sve pobjednike s Top liste najčitatelja godine prirediti tradicionalna završna svečanost na kojoj će se djeca družiti s autoricama knjiga za djecu Majom Brajko-Livaković i Normom Šerment, organizirat će se zabavne igre, takmičenja i ples uz glazbu KGZ banda, u kojem sviraju i pjevaju knjižničari.