Isključite svjetla na jedan sat i dajte glas za Zemlju!

U sklopu akcije Sat za planet Zemlju, večeras u 20.30 Zagreb će ugasiti svjetla kako bi upozorio na problem klimatskih promjena. U ovoj desetoj jubilarnoj akciji sudjelovat će tisuće gradova diljem svijeta.

Svjetske atrakcije poput Eiffelova tornja, Big Bena i Empire State Buildinga u 20.30 ugasit će svjetla, a tisućama svjetskih pridružit će se najmanje 56 hrvatskih gradova. U našem gradu bez javne i dekorativne rasvjete ostat će katedrala, Kaptol i Zrinjevac, a sve kako bi se građani osvijestitli o značenju problema klimatskih promjena. Pozivam građane grada Zagreba, sve institucije i poslovne subjekte da nam se pridruže potpunim isključenjem ili smanjenjem rasvjete na minimum, da u svojim domovima i poslovnim objektima simbolično daju potporu ovoj akciji i pokažu zajedništvo sa svim narodima svijeta, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

Glavni cilj akcije je potaknuti sebe i druge da razmisle o tome kako mogu smanjiti svoj otisak na planet, istaknula je voditeljica komunikacija Svjetskog fonda za zaštitu prirode Adria Petra Boić Petrač. U tome mogu pomoći aktivnosti poput one da zatvorimo vodu dok sapunamo posuđe, da se vozimo biciklom umjesto automobilom i sl.

Pozivam sve stanovnike Zagreba da dođu u 20.15 na Zrinjevac. Pod pokroviteljstvom grada Zagreba organiziramo svečanost. Nazvali smo je 'Stand up for Planet' zato što ima dvojako značenje. 'Stand up',  zauzmite se za svoj planet, a s druge strane 'stand up' zato što će cijeli program voditi 'stand up' komičarka Marina Orsag koja će s kolegom Tinom Sedlarom odraditi taj zabavni dio. Nastupit će i Gudački orkestar HGM-a, rekla je Boić Petrač.

Kako bi se na akcije potaknulo što više ljudi, ove godine Svjetski fond za zaštitu prirode poziva pojedince da predanost cilju pokažu i na društvenim mrežama te potaknu prijatelje da se pridruže lokalnim klimatskim naporima.