'Hrvatski centar koralja Zlarin'

Šibenik nastoji očuvati tradiciju koraljarstva na otoku Zlarinu, koja seže još iz 15. stoljeća. Put Zagreba je već otišla dokumentacija za šibenski projekt 'Hrvatski centar koralja Zlarin'.

Šibenčani se nadaju europskom novcu za realizaciju projekta vrijednog 20 milijuna kuna. Ako projekt prođe radovi počinju u rujnu. Trebali bi se završiti za tri godine.

Hrvatski centar koralja Zlarin preporodit će otok, kažu oni koji su ga radili. Njime će ispričati povijest Zlarina i vezu s koraljima. I ušminkati cijeli otok.

Prezentiramo praktički povijesnu baštinu u kući Kažerna, radimo jedan sadržaj za istraživače u kući Šare, radimo tematsko poučne staze na cijelom otoku, ističe Ivana Bujas Rupić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj. Kupit će se i ronilica za snimanje crvenog blaga. Jer plan je razvijati istraživački turizam na otoku. Naime, rađen je projekt tako da bude samoodrživ.

Oživit će Centar stari duh Zlarina. Naime, lovci na kureja na otoku su gotovo iščezli. Sve o koraljima naučili su od Talijana. A lov na njih bio je veoma zahtjevan.

Ulaganje od 20 milijuna kuna u otok podignut će kvalitetu života. Stanovnici se nadaju da će upravo Centar biti generator daljnjeg razvoja otoka.