Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Današnji dan, 24. ožujka obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze. Iako se o tuberkulozi razmišlja kao o bolesti prošlosti ona je i dalje prisutna. U svijetu je danas uzročnikom tuberkuloze zaražen svaki treći čovjek. U Hrvatskoj je u posljednja dva desetljeća broj oboljelih smanjen za 45 posto. Bolest se povezuje uz ljude koji su socijalno ugroženiji, siromašniji ali i s bolestima ovisnosti, a alkoholizam je i dalje, na žalost, problem u Hrvatskoj.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, 2015. godine je prijavljeno 6,1 milijuna novih slučajeva tuberkuloze na svijetu, a procjenjuje se da je stvarni broj novih slučajeva bio oko 10,4 milijuna. Zabrinjava procjena da oko 10 % novih slučajeva čini tuberkuloza u djece. Radi procijenjenih 1,8 milijuna smrti od tuberkuloze 2015. godine, ova bolest ostaje među 10 najčešćih uzroka smrti diljem svijeta. Kako tuberkuloza uz pravovremenu dijagnozu i prikladno liječenje ima iznimno nisku smrtnost, radi se o više od milijun nepotrebnih smrti u godini dana.

Dok su u svijetu pokazatelji koji se odnose na tuberkulozu lošiji u usporedbi s onima iz 2014. godine, u Hrvatskoj oni ostaju povoljni. Tako je 2015. godine prijavljeno 448 novooboljelih, što rezultira incidencijom od 10/100 000 stanovnika, čime je zadržana razina iz 2014. godine. Skrivena opasnost manje incidencije leži u manjoj svjesnosti o M. tuberculosis kao mogućem uzročniku bolesti te posljedičnom kasnijem postavljanju dijagnoze. Kako svaki bolesnik u prosjeku zarazi od 10-15 svojih kontakata godišnje, iznimno je važno pravovremeno posumnjati i potvrditi bolest da bi se spriječilo širenje infekcije.

I ove će se godine održati jedinstveni 24-satni koncert koji će se širom svijeta prenositi putem interneta. Pristupite besplatno virtualnom međunarodnom koncertu pod nazivom ToBe Continued (TBC) na internetskoj adresi http://www.stazioneditopolo.it/24h-2017/index.html i uživajte u koncertu na kojem će se izvoditi različiti glazbeni žanrovi - od eksperimentalnih do suvremenih, od klasičnih do jazza i etno glazbe - u vidu polusatnih koncerata bez prekida od ponoći 23. ožujka do ponoći 24. ožujka.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska tim su povodom gostovale dr.sc. Ljiljana Žmak, dr. med. voditeljica Nacionalnog referentnog laboratorija za tuberkulozu i prim. dr.med. Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra zdravstva, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje tuberkuloze.