Biodinamički pristup uzgoju hrane

Zdrava hrana postaje jedno od najvažnijih pitanja. O biodinamičkom pristupu uzgoju hrane govori i dokumentarni film 'Dobre stvari čekaju', koji je inspiriran danskim biodinamičkim poljoprivrednikom Nielsom Stokholmom.

Institut za Waldorfsku pedagogiju organizirao je jučer u zagrebačkom KIC-u projekciju dokumentarnog filma 'Good things await' i tribinu s protagonistom filma Nielsom Stokholmom iz Danske. Film govori o biodinamičkom pristupu uzgoju hrane i njegovom značenju. Tvorci filma tvrde da je i za naše poljoprivrednike taj pristup zdrav i moderan, a i komercijalno isplativ. Naime, industrijska proizvodnja loše tretirane hrane toliko je uzela maha da počinje gušiti sve druge pristupe.

Više od 40 godina Niels Stokholm, antropozof i biodinamičar, uspijeva na svojoj farmi  živjeti i raditi u skladu sa svojim uvjerenjima. Niels je jedan od posljednjih idealista na poljoprivrednom prostoru Danske. Hrana koju proizvodi zajedno sa suprugom Ritom na njihovom  biodinamičkom imanju  visoko je cijenjena od strane potrošača, a neki od svjetski poznatih restorana njihovi su redoviti klijenti. Ali način na koji proizvode hranu, iako u suglasju s univerzalnim zakonima prirode, nije u suglasju s novim propisima o poljoprivredi i uzgoju stoke. Bez pravog nasljednika i pritisnut administrativnim prijetnjama Nielsov životni plan bi se mogao urušiti. Redatelj Phie Ambo ovim filmom daje podršku njihovom nastojanju da opstanu ne kao posljednji već kao prvi biodinamički poljoprivrednici u Danskoj.

O principima biodinamčike poljoprivrede u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Niels Stokholm Blanka Horvat, dipl. ing. agronomije, osnivačica Udruge Stolisnik i bivša učiteljica vrtlarstva u Waldorfskoj školi u Zagrebu: