DRONEfest predstavio novosti iz svijeta dronova

Rijetko koji proizvod ima tako široku primjenu: od snimanja, mjerenja, poljoprivrede pa sve do dostave lijekova, ali i ubijanja. Riječ je o dronovima, bespilotnim letjelicama koje posljednjih godina sve više koriste.

Na drugoj DRONEfest konferenciji sudionici mogu sudjelovati na preko 30 predavanja, osam radionica, dvije panel rasprave te sajam i fly zona, na kojima se u bivšem Hypo centru u Zagrebu predstavljaju modeli bespilotnih letjelica. Organizatori konferencije su softverska grupa IN2 i agencija Eventa01. 

Okupilo se više od 300 sudionika iz Hrvatske i regije Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Albanije. Predavanja se paralelno odvijaju u dvije dvorane, a obuhvaćaju niz aktualnih tema regulativu letenja dronom u Hrvatskoj i Europskoj uniji, korištenje dronova u poslovne svrhe s posebnim naglaskom na poljoprivredu, niz tema iz akademske zajednice i dr.

Glavni predavači ove godine su direktor Laboratorija za zrakoplovnu robotiku londonskog Imperial Collegea  Mirko Kovač i Haris Balta s Belgijske kraljevske vojne akademije, koji će predstaviti najnovije svjetske trendove na području dron tehnologije.

Osam radionica koje će se održati drugog dana konferencije približit će okupljenima teme poput utrkivanja dronovima, programiranja dronova, održavanja dronova, snimanja dronovima i dr. Na sajamskom dijelu moći će se vidjeti različite bespilotne letjelice, a u fly zoni demonstracije letenja raznih proizvođača.