Svjetski dan kazališta

U kazalištima diljem svijeta u ponedjeljak 27. ožujka obilježava se Svjetski dan kazališta, koji svake godine čitanjem poruka istaknutih kazalištaraca podsjeća javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

Diljem Hrvatske kazališta su pripremila poseban program u svrhu promocije svoje djelatnosti. Obilježavanju dana priključuje se i HRT. Na Trećem programu Hrvatske televizije cijeli će se dan prikazivati predstave iz naše arhive.

Svjetski dan kazališta pokrenuo je Međunarodni teatarski institut ITI, koji organizira pisanje svjetske poruke, a pisanje hrvatske poruke organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU). Ovogodišnju međunarodnu poruku napisala je francuska filmska i kazališna glumica Isabelle Huppert, dok je autor hrvatske poruke ove godine redatelj Georgij Paro. Huppert se u svojoj poruci osvrnula na poruke koje su za Svjetski dan kazališta 1964. napisali Laurence Olivier, te 1962. Jean Cocteau, istaknuvši kako se ona tome uglednome društvu pridružuje kao osma žena pozvana da prenese poruku o jednom "svakako ne običnom danu u našoj svakodnevnici".

"Svjetski dan kazališta oživljava golemo prostor-vrijeme, jer kazalište je vrlo snažno, ono se opire, nadživljuje sve, ratove, cenzure, nedostatak novca, ima obilan život koji prkosi prostoru i vremenu, najsuvremeniji komadi napajaju se prošlim stoljećima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kad ih iznova postavljamo", kazala je Huppert. Za nju kazalište predstavlja "onog drugog - ono je dijalog, odsutnost mržnje", rekla je.

"Vjerujem u zajednicu, u prijateljstvo publike i glumaca, u jedinstvo svih onih koje kazalište spaja, onih koji ga pišu, koji ga prevode, onih koji ga rasvjetljavaju, oblače, dekoriraju, onih koji ga izvode, koji ga čine, koji u njega odlaze. Kazalište nas štiti, pruža nam zaklon. Mislim i da nas voli, onoliko koliko mi volimo njega", dodala je, zaključivši riječima jednog "redatelja stare škole": "Mjesta za kazalište!".

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika je za obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana kazališta izabralo poruku velikana hrvatskog glumišta, redatelja Georgija Para, koju je napisao 2001., a u kojoj se osvrće na dinamično vrijeme suvremenosti koju živimo i ljekovitu ulogu kazališta u prihvaćanju promjena i jačanju kulture dijaloga.

"Život se promijenio i mijenja se. Kazalište se promijenilo i mijenja se. Svi ti procesi promjene odvijaju se na osjetljiv i delikatan način", ističe Paro u svojoj poruci. "Treba imati strpljenja da se transformacija dogodi na prirodan, logičan, sebi sličan način. Tu svaki grub pritisak može rezultirati novim podjelama i isključivostima ili zaprijetiti nekim novim jednoumljem. Kreativan dijalog, argumentirana polemika i tolerantno suprotstavljanje načini su da se takvo što izbjegne i da se stvore novi, bolji uvjeti za život hrvatskog društva, pa i kazališta", smatra.

"Kazalište je dijalog, i to ne samo onaj na pozornici već i na relaciji scene i gledališta, Upravo zato kazalište bi danas moglo i moralo odigrati ljekovitu i odgojnu ulogu u promicanju i njegovanju kulture dijaloga", poručuje. Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., na 27. ožujka, datum povezan s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Među autorima koji su pisali poruke za taj dan impresivna su imena - uz Jeana Cocteaua i Laurencea Oliviera, svoje su misli o važnosti i ulozi teatra dosad tim povodom svijetu prenijeli Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel, Dario Fo.