Svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Beču

Zagrebačka filharmonija nastupit će večeras u Velikoj dvorani bečkog Konzerthausa, gdje će pod ravnanjem istaknutog kineskog dirigenta Muhai Tanga i uz solistički nastup austrijsko-ruske pijanistice Lise Smirnove izvesti program u kojemu će, uz djela svjetskog koncertnog repertoara, izvesti "Simfonijsko kolo" Jakova Gotovca.

 Kako se ističe u najavi, koncert je dio projekta "Godina kulture Hrvatska i Austrija 2017.", koji kroz niz manifestacija u Austriji i Hrvatskoj slavi prijateljstvo i povezanost dviju zemalja zemalja, te širi kulturne granice i njeguje prijateljske veze između Zagreba i Beča. "Upravo vođeni tim projektom, zagrebački će Filharmoničari održati koncert u bečkom Konzerthausu (Grosser Saal), pod ravnanjem proslavljenog kineskog dirigenta Muhai Tanga, dok će kao solistica nastupiti austrijsko-ruska pijanistica Lisa Smirnova, oboje dobri znanci Zagrebačke filharmonije", stoji u najavi.

 Sin uglednog kineskog filmskog redatelja, Muhai Tang dirigent je velike međunarodne reputacije. Karijeru je započeo godine 1983., kada je na poziv Herberta von Karajana nastupio u sezoni Berlinske filharmonije, što mu je otvorilo put do dirigentskog pulta ponajboljih europskih i svjetskih orkestara i opernih kuća. Njegov bogati repertoar obuhvaća djela od baroka pa sve do djela suvremenih skladatelja. Odnedavno je umjetnički ravnatelj Šangajske filharmonije, a nekoliko sezona bio je šef-dirigent Beogradske filharmonije, s kojom je nastupao i u sezoni Zagrebačke filharmonije u sklopu njezina Regionalnog ciklusa.

 Lisa Smirnova, globalno priznata pijanistica koja očarava slušatelje izvedbama glazbe klasike i baroka, redovito nastupa u najvećim svjetskim dvorana kao što su Wigmore Hall u Londonu, Musikverein u Beču te newyorški Carnegie Hall. Surađuje s ponajboljim dirigentima današnjice poput Manfreda Honecka, Carlosa Kalmara, Andreya Boreyka i drugih.

 Program Zagrebačke filharmonije u Beču najavljen je kao "vrlo zanimljiv i zahtjevan": uz "Konzertstuck" Roberta Schumanna i veličanstvenu "Fantastičnu simfoniju" Hectora Berlioza, na programu će se, kao i prilikom svakog gostovanja, naći i jedna skladba hrvatskog skladatelja.  "Ovoga puta, to je 'Simfonijsko kolo' Jakova Gotovca, čime će naši filharmoničari prenijeti dašak hrvatske kulture Beču", dodaje se u najavi.

 "Godina kulture Hrvatska Austrija 2017." projekt je u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture RH, Veleposlanstva RH u Austriji, Austrijskog kulturnog foruma te Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije.  "Takva suradnja između Austrije i Hrvatske pruža odličnu priliku da promoviramo naše kulturno bogatstvo, a nastupom Zagrebačke filharmonije moći ćemo pokazati svu našu raskoš i vrijednost u neponovljivom glazbenom doživljaju", ističu Filharmoničari.  Zagrebačka filharmonija od sezone 2016./2017. za svojeg je novog šefa dirigenta izabrala mladog i karizmatičnog austrijskog dirigenta Davida Danzmayra, rođenog i odgajanog u okruženju i "školi" austrijske glazbene izvrsnosti, koji je orkestru dao novi polet i usmjerenje.