Kako se nositi s alergijama?

Dok su jedni jedva dočekali toplije dane koji nagovješćuju kraj studene zime, drugima je od same pomisli na proljeće loše. Jer počinje sezona alergija. A baš je ovih drugih sve više, i to zabrinjava. Alergije su bolesti 21. stoljeća epidemijskih razmjera, upozoravaju stručnjaci.

Gospođa Ljiljana Jutronić ima pedesetogodišnji alergijski staž na polene trava i stabala. Danas sezonski alergijski rinitis liječi fototerapijom. Dijagnosticiranje i lječenje  kvalitetnije  je i dostupnije, nego u  Ljljaninoj mladosti, ali je i više oboljelih. Alergije su bolesti 21. stoljeća epidemijskih razmjera, kaže dr. Željka Roje i dodaje da će prema podacima svjetske zdravstvene organizacije do 2020. svako drugo dijete biti će alergično. Teorija o uzroku tako velikog porasta ima napretek. Stručnjacima je dodaje doktorica Roje, neprihvatljiva takozvana higijenska teorija. Naime, naš je imunološki sustav stvoren da se bori protiv bakterija i virusa. 'Živimo u vremenu prevelikog robovanja higijeni, prevelike procjepljenosti, uporabe antibiotika kada treba i ne treba. Naš organizam stoji 'nezaposlen' i izmišlja nevidljive neprijatelje protiv kojih se bori.', objašnjava dr. Roje.


U ranom djetinjstvu ili u zreloj dobi,alergija ne pita za dob.Nekad će je aktivirati, polazak u školu, trudnoća, bolest. Alegije vole tri organa, kožu, nos, bronhije, često je kod alergičara sve prisutno, a može i samo jedno. Uz to, kaže doktorica Roje, jednom postavljena dijagnoza nije za cijeli život jer može se promijeniti vrsta alergije. Kihanje, curenje nosa, crvenilo očiju, svrbež, samo su neki od simptoma. Uz testiranje na alergene, brzo se  postavlja dijagnoza. Alergijske bolesti ne ugrožavaju, ali narušavaju kvalitetu života. Genetsku predispoziciju ne možemo mijenjati, ali zato  educirani  možemo udisati manje alergena. 'Neka vam dan počne s bioprognozom. Kad izlazite van, stavite kapi sa zaštitnim filterom koje će smanjiti udisanje alergena. Istuširajte se kad se vratite kući, isperite nos, a odjeću prozračite', savjetuje. Alergije se ne mogu izliječiti, ali uz pravilnu  terapiju i promjenu načina života i proljeće može proći bez suza. Više o alergijama te kako se nositi s njima u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je dr.sc. Boro Nogalo ravnatelj dječje Bolnice Srebrnjak. Bolnice koje koja ponosno vodi u izvrsnosti i stručnosti za liječenje respiratornih bolesti u Hrvatskoj.