26. smotra dramskog, literarnog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo

26. godinu u nizu učenici osnovnih i srednjih škola na državnoj smotri LiDraNo pokazali su svoju kreativnost, talent, zaigranost i promišljanja o aktualnim društvenim temama kroz dramsko-scensko, literarno i novinarsko stvaralaštvo.

Na ovogodišnjem natjecanju u Primoštenu sudjelovalo je 500 učenika i 223 mentora iz osnovnih i srednjih škola. 'Mentore treba posebno pohvaliti jer oni svojom požrtvovnošću i predanim radom motiviraju mlade ljude, otkrivaju, stvaraju i njeguju njihove talente i potiču njihovo samopouzdanje. Mnogim učenicima koji su sudjelovali na Lidranu, na taj se način odredio životni put. Postali su glumci, novinari, pisci i scenaristi.', istaknula je Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. LiDraNo se ostvaruje na školskoj, općinskoj/gradskoj, županijskoj i državnoj razini, od kojih su školska i županijska razina neizostavne za sudjelovanje na državnoj razini.


Uz nju, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je i Mateja Radoš, maturantica zagrebačke X. gimnazije, ujedno i urednica Cenera koji je proglašen jednim od deset najboljih najboljih državnih školskih novina. Te učenici šestih i osmih razreda OŠ Petra Zrinskog iz Zagreba. Izveli su dio scenske igre 'U koju ćeš ti srednju' s kojom su sudjelovali na ovogodišnjem Lidranu. Predstava je iznimno pohvaljena i izvedena na završnoj svečanosti zatvaranja smotre. Neizvjesnost upisa u bilo koju željenu srednju školu, predstavlja ogroman teret i pritisak učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima, a proteže se od 1. do 8. razreda. Da bi umanjili ovo stresno razdoblje prijelaza iz osnovne u srednju školu, uprizorili su predstavu u pokretu i rečenicama koje izazivaju smijeh, a u njima se svi podjednako pronalaze.