Tragovima Fausta Vrančića

U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postavljena je multimedijalna izložba Tragovima Fausta Vrančića. O jednom od najvažnijih hrvatskih renesansnih mislilaca i znanstvenika u povodu 400. godišnjice njegove smrti izložbu je pomogao pripremiti i Memorijalni centar Faust Vrančić iz Prvić Luke na otoku Prviću, gdje je Vrančić i pokopan.

Tko je bio Faust Vrančić, o čemu je razmišljao, što je stvorio i koliko je zadužio čovječanstvo, pogledajte na izložbi u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Obilježavanje važnosti Fausta Vrančića i njegova djela počelo je već prije dvije godine. Tada je UNESCO u kalendaru važnih svjetskih događaja za 2015. godinu naznačio 400. obljetnicu kapitalnog Vrančićeva djela Machinae novae. Da ni velikani nisu imuni na prijekore roditelja i stričeva, dokazuju pisma koja su mu pisali otac i stric biskup Antun Vrančić, kod kojega se i školovao. Pozivaju ga da uči i dobro iskoristi svoje mlade dane za obrazovanje. Vrančić je objavio pet djela. Prvim petojezičnim rječnikom postao je začetnik hrvatske leksikografije. U pet najuglednijih europskih jezika - uz latinski, njemački, talijanski i mađarski navodi i dalmatinski, hrvatski. Drugo njegovo djelo jedino je na hrvatskom - Život nekoliko izabranih divic, zatim tiska Logiku i Kršćansku etiku. Pred kraj života objavljuje Machinae novae.

Glasovit je Vrančićev padobran u kojem se, prvi put u povijesti tog izuma, ljudi ne drže rukama za padobran, kao kod Da Vincija, nego ih obuhvaća oko struka. Ispred svojeg vremena bio je i kada, prvi na svijetu, zamišlja metalni most, koji je tek nakon stoljeća i pol od Vrančićeve zamisli i ostvaren u Engleskoj. Prvi predlaže i most ovješen o lance kad treba premostiti velike udaljenosti, most koji se i danas gradi. Idejni je začetnik žičare. Nudi i mnoga simpatična rješenja za suvremenike iz sedamnaestog stoljeća, poput putujuće kuhinje na mazgi. Izložbu o Faustu Vrančiću oplemenjuju i mnoga djela nastala o njemu, romani i pjesme. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti možete je razgledati cijele godine.