Lure coursing - simulacija lova na nisku divljač za hrtove

Hrtovi su među najbržim psima na svijetu, mogu postići brzinu od 70 kilometara na sat. Najbolje primjerke iz nekoliko zemalja okupila je međunarodna utrka u međimurskom Pribislavcu.
Jedna od najizraženijih osobina hrtova je nagon za lovom. Iako su danas primarno ljubimci, iskon im je ipak lovački. Pa natjecanja na kojima se potiče, itekako dobro dođu.

Hrtovi su zapravo lovački psi, dozvoljen je lov s njima još u nekim zemljama ali u Hrvatskoj nije i iz tog razloga je ovaj sport razvijen, da se na neki način očuva njihova prirodna namjena, da to bude nekakav ispit prirođenih osobina, test sposobnosti, objašnjava Maja Čosić, voditeljica LCa kluba Hrtova.

Na zahtjevnom poligonu ispituje se nekoliko kvaliteta hrta koji se natječe - praćenje, želja za lovom, brzina, kondicija i agilnost. Tu nije važno tko je prvi, nego se gleda cijela staza, i skretanja, kako pas slijedi,  kakvu ima kondiciju, brzinu. Uglavnom coursing je simulacija lova na nisku divljač, ističe Andrej Kerpan, međunarodni sudac iz Slovenije. 

Hrvatska nije dugo u natjecanjima, no rezultati koje postižu sve su bolji. Evo sad smo se plasirali za europsko prvenstvo u Švicarskoj. Navodno smo prvi natjecatelji iz Hrvatske koji idu na tako veliko natjecanje. Koje god mjesto da osvojimo, glavno da smo bili tamo, kaže jedna od natjecateljica Adriana Heiler.

Unatoč lovačkom nagonu, vlasnici ističu da su kao ljubimci, nenadmašni. A njihova se posebnost i jedinstvenost o kojoj vlasnici govore, najbolje mogla vidjeti upravo u zahtjevnom okruženju kakvo je natjecanje Lure coursing.