'Ako mogu Nijemci, možemo i mi!'

Slavonci više ne moraju odlaziti u Njemačku brati šparoge. Taj sezonski posao sada mogu raditi i u svome susjedstvu, a neki od dojučerašnjih berača i sami su pokrenuli proizvodnju. Ovaj unosan posao prepoznali su mnogi poljoprivrednici.

Marko Hervojić prvi se put susreo sa šparogama prije 30 godina, kada je kao sezonski radnik radio u Njemačkoj. Deset godina je brao šparoge za njemačkog poslodavca, a onda se odlučio vratiti u Slavoniju i pokušati sam.

Ako mogu Nijemci, možemo i mi. Pa sam odlučio da pokušamo uložiti u šparogu. I za dvije godine gotovo isplatio ulaganje u zemlju, ističe Marko. Obitelj Hervojić počela je od nule, a sada obrađuju 50 hektara. Nagodinu planiraju udvostručiti proizvodnju.

Sezonske radnice koje su prije odlazile u Njemačku, sada imaju posao kod kuće. Mnogi odlaze onamo s nerealnim očekivanjima, kažu, dok je stvarnost ipak nešto drugačija.

Uzgoj šparoga dugotrajan je, ali isplativ posao. Tijekom 12 godina na jednom hektaru može se zaraditi oko 50 tisuća kuna. Za cijenu jednog kilograma šparoga može se kupiti 33 litre mlijeka ili 8 kilograma mesa. Zlatna Slavonija bi, sudeći po svemu, uskoro bi mogla poprimiti i zelenu bolju.