Elon Musk razvija tehnologiju koja će omogućiti spajanja računala i ljudskog mozga

Osnivač Tesle i SpaceX-a Elon Musk osnovao je tvrtku Neuralink koja bi trebala razviti mogućnost spajanja računala i ljudskog mozga, objavio je Wall Street Journal.

Neuralink će pokušati razviti ono što Musk naziva tehnologijom 'živčane vezice', odnosno implantiranje malenih elektroda u mozak kojima bi se jednog dana omogućilo da se u računala pohranjuju ili iz njega preuzimaju misli, piše WSJ pozivajući se na izvore bliske projektu. Musk se o tome nije oglasio, ali je Neuralink registriran u Kaliforniji kao tvrtka za 'medicinska istraživanja' još prošlog srpnja. Musk planira financirati istraživanje uglavnom sam, dodaje list.

Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih američkih inovatora zadnjih je godina nekoliko puta dao naslutiti da priprema ovakav pothvat. Mislim da ćemo u budućnosti vjerojatno vidjeti bliskiju povezanost ljudske i digitalne inteligencije, rekao je u jednom intervjuu prošle godine. Wall Street Journal piše da je Musk, odnosno Neuralink već angažirao vodeće stručnjake na tom polju.