U Rijeci će sustavno pratiti i savjetovati oboljele od celijakije

Udruga za celijakiju Primorsko-goranske županije predstavlila je danas u riječkom KBC-u novi projekt. Riječ je o sustavnom praćenju i savjetovanju pacijenata oboljelih od celijakije.
Riječanka Andrea Gnjato dvadeset godina ima različitih zdravstvenih problema: od autoimune Hašimotove bolesti štitnjače do bolesti probavnih organa. Napokon je mirna jer zna što je uzrok svih njezinih zdravstvenih patnji - celijakiju.

Kako bi smanjila broj ovakvih priča, Udruga za celijakiju Primorsko goranske županije u Rijeci pokrenula je nov projekt kojim se želi pružiti sva potrebna skrb u KBC-u na odjelu za dietetiku. Nakon dijagnoze gastroenterologa - oboljele bi pratio i savjetovao nutricionist.

Nažalost, broj oboljelih od celijakije stalno raste, samo u posljednja tri mjeseca u Udrugu se javilo 20 osoba koje trebaju savjete. Pitanja koja ih najviše muče su - koje proizvode smiju konzumirati, gdje se proizvodi mogu pronaći, kako dekontaminirati kuhinju, kako obitelj prilagodit, kako će oni sami  sebe prilagoditi, kako djecu prilagoditi sustavu u vrtiće, škole.

Za razliku od slovenskih, u hrvatskim bolnicama nutricionisti nemaju status zdravstvenih djelatnika što umnogome otežava liječenje. No, u riječkom KBC-u pozitivan primjer: već sutra na Odjelu za dietetiku kreće prva edukativna radionica za novooboljele pacijente.

Cijeli projekt Udruge za celijakiju Primorsko goranske županije odvija se u sklopu međunarodnog zdravstvenog projekta 'Focus in CD' koji će trajati do kraja svibnja 2019., a sve s ciljem nove, inovativne skrbi za oboljele od celijakije kakva je poznata u Europi.