Gdje su nestale udomljene životinje?

Vijest koja se prošli tjedan pojavila, uzburkala je duhove u udrugama koje se bave dobrobiti životinja. Jedan od udomitelja od nekoliko je udruga preuzeo nekoliko životinja i nakon toga životinjama se izgubio svaki trag.

Pet je životinja netragom nestalo nakon što ih je u razdoblju od nekoliko mjeseci udomio 21-godišnjak iz Zagreba. Riječ je o macama Klausu, Odinu, Misteru, Mirti te psu Noelu. Takozvani udomitelj prošao je sve uobičajene provjere.

I onda smo nakon dva mjeseca saznali da je u međuvremenu još od 3 različite udruge udomio životinje. Svaki put kada bi udomljavao novu, prošle životinje već nije bilo, rješavao ih se na neke načine, rekla je Mia Lakatoš iz Prave šape, Udruge za zaštitu i dobrobit životinja.

Mladićeva priča bila je puna rupa. Od toga da je životinje udomio, do toga da ih je sve pustio isti dan. Kad smo mi tražile da pošalje slike da vidimo jesu li životinje dobro, on bi samo nestao, prestao bi odgovarati, pa bi stalno imao neke obaveze. Na kraju kad smo došli sa policijom u stan jer se jako dugo nije moglo doći do njega, onda smo konstatirali da nema više nijedne životinje, priča Mia.

Zašto ih je uzimao, što je radio s njima i gdje su one sada - pitanja su na koja zasad nema odgovora. Čak i ako su puštene, problem je njihovo snalaženje u vanjskom svijetu, jer one su većinom kućni ljubimci.  

Ovakvi slučajevi događaju se vrlo rijetko. Procedura je jasna. Kada se životinja pronađe, preuzimaju je tete čuvalice. S obzirom da mi nemamo azil kao udruga nego imamo tete čuvalice psi su tamo do udomljenja, idu kod veterinara, tretiraju se, sve što treba i čekaju svoj zauvijek dom, ističe Jelena Pozajić, Udruga za pomoć i unapređenje života životinja Merida. Kad damo nekome prvi put životinju onda je to najčešće tražimo slike barem jednom tjedno, barem jednom tjedno se čujemo telefonski i idemo u posjetu kad god treba, dodaje Jelena Furlan, Udruga za zaštitu i dobrobit mačaka S.O.S CAT.

No, igra lažnog udomitelja i dalje je nepoznanica. On je otišao iz grada i sve što mi zasad dobivamo od institucija je da će oni to pogledati, ali da se ne nadamo previše, kaže Mia.

Za kraj vijest koja budi nadu. Netom prije završetka ovog priloga dobili smo informaciju da je mačak Klaus pronađen nedaleko od stana udomitelja. Za ostalim životinjama članovi udruga i dalje tragaju.

Ovaj slučaj koji je prošli tjedan dospio preko društvenih mreža u javnost, natjerao nas je da se zamislimo. O tome kako udruge provjeravaju potencijalne udomitelje u emisiji Hrvatska uživo govorila je Dora Perši iz Udruge za dobrobit i zaštitu životinja Indigo: