U 94. godini preminula mezzosopranistica Nada Puttar-Gold

U 94. godini preminula je varaždinska mezzosopranistica Nada Puttar-Gold. Smatra se jednom od najvećih hrvatskih vokalnih umjetnica, a za svoja postignuća je 1992. godine dobila Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Zvali su je najveličanstvenijim hrvatskim mezzosopranom 20. stoljeća. Spletom okolnosti počela je pjevati jer njezina prva ljubav bio je glasovir. No njezin nesvakidašnji glas oduševio je profesora klavira koji ju je poslao na audiciju k pedagogu Milanu Reiseru i tako je počela blistava glazbena karijera ove operne dive. Slijedile su pobjede na pjevačkim natjecanjima, u zemlji i inozemstvu.

Savršena muzikalnost i suverena pjevačka tehnika te lijep scenski izgled omogućili su joj čak šezdesetak uloga te oko dvije tisuće nastupa. Teško je reći jesu li joj bolje pristajali Verdijevi, Wagnerovi ili Straussovi likovi, uloge u francuskom ili slavenskom repertoaru, nastupi u operi ili na koncertu.

Bila je članica Gradske opere u Berlinu, Državne opere u Frankfurtu, zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta te profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Velika pjevačka diva ispisala je važno poglavlje u povijesti hrvatske glazbe.