Dylan će za vikend u Stockholmu primiti medalju i diplomu Nobelove nagrade

Bob Dylan primit će u subotu ili nedjelju u Stockholmu medalju i diplomu koje mu pripadaju uz Nobelovu nagradu za književnost koja mu je dodijeljena 2016., objavila je stalna tajnica Švedske akademije Sara Danius.

'Švedska akademija i Bob Dylan dogovorili su da će sastanak održati za vikend u Stockholmu gdje Dylan stiže radi svojih koncertnih obveza početkom travnja', napisala je Danius na svome blogu. Nobelovac je davno prije imao dogovorene koncerte u švedskoj prijestolnici, no sve do nedavno bila je tajna kakve su njegove nakane prema Akademiji. 'Bit će to u malome uskome krugu i događaju neće prisustvovati nijedan predstavnik medija', dodala je Danius. Nikakv govor nije predviđen. Akademija ima dobrih razloga vjerovati da će snimljena verzija govora biti naknadno poslana u Stockholm, objasnila je. Danius je rekla da je Dylan obvezan održati predavanje do 10. lipnja ako želi novčani dio nagrade od osam milijuna švedskih kruna (6,2 milijuna kuna).

'Govori, takozvane Nobelove lekcije povremeno se i snimaju, a zadnji put dogodilo se to s dobitnicom Nobelove nagrade za književnost Alice Munro u 2013. godini', podsjetila je Danius. Ta kanadska književnica u dobi od 82 godine nije mogla putovati u Švedsku zbog krhkoga zdravlja. Nakon što je proglašen dobitnikom, Dylan tjednima nije odgovarao na pozive Švedske akademije i nije došao na svečano uručenje nagrade ispričavši se neodgodivim obavezama. Poslao je pismo zahvale koje je pročitala američka veleposlanica u Švedskoj. 'Nikada se nisam imao vremena zapitati jesu li moje pjesme književnost', poručio je tada i dodao 'I zato zahvaljujem Švedskoj akademiji na tome što je uzela vremena da razmotri to pitanje i što je naposljetku tako divno odgovorila'. Bob Dylan koncerte u Stockholmu treba održati 1. i 2. travnja te u Lundu 9. travnja. Koncerti su zakazani u sklopu europske turneje i u povodu objave njegova trostrukog albuma hitova Franka Sinatre.