Zabok - prometno i obrazovno čvorište sjevera Hrvatske

Grad Zabok, udaljen na pola sata od Zagreba, nemoguće je zaobići ukoliko se zaželite sjevera Hrvatske. Prvo čime će vam se ovdje pohvaliti jest zabočki kolodvor - koji je prema ostvarenom putničkom prometu najvažniji u Hrvatskoj.

Osim prometnog, Zabok je i čvorište prosvjete. Uz osnovnu školu ima i tri srednje s gotovo 3000 učenika i 3 fakulteta s 2000 studenata. S ukupnim brojem stanovništva od gotovo 9000, Zabok je trenutačno na dobrom demografskom putu. Godišnje se rodi između 120 - 150 djece, a prvašića od ove godine ima za tri razreda.Većina radno sposobnog stanovništa Zaboka je zaposleno, nezaposlenost je tek 7% te ono što brine gradske rukovoditelje je mogući nedostatak radne snage. Ipak, u zabočkoj tekstilnoj industriji, koja je ponovo doživjela procvat, sve funkcionira. 'Naši počeci sežu u početak 90-ih kada smo sonovani kao obiteljska tvrtka. Specijaliziali smo se za proizvodnju medicinske konfekcije za jednokratnu upotrebu. Zbog novih vrsta materijala i novih proizvoda, ali i zbog brojnih bolničkih infekcija preporuka je da se što više koriste jednokratni proizvodi i to je jedna od tajni našega uspjeha.', kaže Robert Črnjević, direktor Meditex-a.

A kad završi radni dan, Zabočani uvijek imaju priliku za kvalitetan društveni i kulturni život. Doduše, i zbog velikog pjesnika Ksavera Šandora Gjalskog čiji je dvorac još jedna prekrasna lokacija koju ovdje morate posjetiti. Grad Zabok svake godine održavaju se Dani posvećeni upravo njemu. Tu je još i super moderna kino dvorana, koja kad ne emitira filmove, služi i za druge manifestacije, dovršava se nova sportska dvorana u kojoj će mjesto za treninge naći brojna sportska zabočka društva, glazbena škola je vrlo aktivna i česti su koncerti njihovih polaznika, ali i eminentnih glazbenika. Ne treba puno da bi se zaključilo da je Zabok, povrh svega, čvorište dobrog života i dobrih ideja.