'Zvučna slika' - izložba učeničkih radova

Učenici osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba u predmetu likovne kulture ove godine natjecali su se u području vizualnih umjetnosti i dizajna. Nastale su fotografije na temu 'Zvučna slika', a podteme odnosno poticaji su ritam svjetla i ritam boje u mediju fotografije.

Natjecanja iz vizualnih umjetnosti i dizajna u osnovnim i srednjim školama postoje već dvadesetak godina. Stvaralaštvo učenika raduje jer se godinama govori kako je u školi premalo i likovnog i glazbenog odgoja, a još manje praktičnog rada, rada rukom. Svake godine je neka druga tema, također i druga likovna tehnika. Ove godine prvi put kao medij je fotografija, klasična ili digitalna. Zadatak je bio pokazati ritam svjetla, ritam boja u fotografiji, prikazati, istražiti, kretati se prostorom i pronaći što je njima posebno, što bi pokazali iz vlastite perspektive, iz drugog kuta gledanja prikazati motiv koji dominira prostorom.', objašnjava Ivana Devernay Cimić, profesorica likovne kulture, iz zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca.

Učenici su fotografirali krajolike ili detalje, teksture, odraze, igre svjetla i sjene. Sudjelovale su 54 zagrebačke osnovne škole i dvije srednje s 400 radova, a na izložbi u OŠ Matije Gupca je oko 160 najboljih fotografija. Dvanaest fotografija i njihovi autori sudjelovat će na državnom natjecanju. Mnogo su kreativniji osnovnoškolci, a među njima se ističu - djevojčice. Sve su fotografije nastale dodatnim radom učenika i mentora, profesora likovne kulture, izvan redovite nastave. Mladi su vrlo kreativni, ideja je mnogo i dolaze spontano i bez napora, a naše sugovornice pokazuju koliko ih raduje mogućnost da u školi uče iz prakse.