Hrvatsko - mađarska veza

Ona je Samoborka, on je Mađar iz Pečuha. Plesni su par više od 5 godina, vrlo su uspješni i kada nastupaju na međunarodnim natjecanjima brane boje Hrvatske.

Show Ples sa zvijezdama te okretnost i pobjeda u 1. sezoni Francuza s hrvatskom adresom Nicolasa Quesnoita zaslužni su za plesnu karijeru koju danas gradi Paula Hude: 'Mama i tata se me nagovarali neko vrijeme da se okušam u plesu jer je moja starija sestra plesala. Ja se nikako nisam mogla odlučiti na to i onda kada sam vidjela Nicolasa kako pleše, odlučila sam se upisati na tečaj kod njega i tako je sve krenulo'. Od tada do danas prošlo je 10 godina, tijekom kojih je Paula nanizala mnoštvo velikih i malih plesnih pobjeda – šest naslova državnih prvaka te brojni osvojeni turniri.  

Promijenila je i četiri partnera, a s Balintom Mateom Temesvarijem pleše posljednjih 6 godina. On dolazi iz mađarskog Pečuha svakoga tjedna u Hrvatsku kako bi usavršavao plesne korake s Paulom. Za sada im jako dobro ide. 'Mnogo ulažemo u to. To iziskuje mnogo truda i mojih i Paulinih roditelja. Teško je sve uskladiti uz tu udaljenost. Vožnja od Pečuha, gdje ja živim, do Samobora traje tri sata. Ponosimo se svojim dosadašnjim rezultatima.', kaže Balint.

Nastupaju kao par za Hrvatsku. A od međunarodnih uspjeha za sada im je najveći 11. mjesto na svjetskom prvenstvu 2013. što je, napominje Paula, najbolji hrvatski rezultat ikada na tom natjecanju. S nedavno održanog državnog prvenstva u Osijeku su se vratili  kao brončani. Vježbaju gotovo svaki dan po nekoliko sati, pa rezultati ne izostaju. A tu je i posebna ljubav prema plesu. 'Cijeli život plešem i cijeli moj život se vrti oko toga. Škola i sve ostalo što radim u životu, čime se bavim mora se prilagoditi plesu.', kaže Paula, a Balint dodaje: 'Za mene je to prilika da se pokažem u više aspekata. Ovo je vrlo kompleksan sport. Morate biti jaki kao osoba jer se morate nositi i s dobrim i teškim trenucima.' Paula i Balint broje više ovih dobrih trenutaka, a ove su godine prešli u kategoriju seniora.