Ante Batinović: 'Koncert 2Cellosa u beogradskoj Areni njihov je najbolji nastup dosad'

Oko 16 tisuća ljudi uživalo je u beogradskoj Areni u spektakularnom koncertu 2Cellosa i Zagrebačke filharmonije. Najpoznatiji hrvatski violončelisti, Stjepan Hauser i Luka Šulić s tim su koncertom započeli svjetsku turneju na kojoj promoviraju novi album s filmskom glazbom.

Višestruko nagrađivani dvojac 2Cellos, uz pratnju bubnjara Dušana Kranjca i u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića, održali su koncert za pamćenje. Poslovna suradnja nastala na temelju ljubavi prema glazbi, između 2Cellos i Zagrebačke filharmonije, traje već niz godina te je tako Zagrebačka filharmonija gostovala na mnogim nastupima, a i ovaj je veličanstveni koncert ostavio bez daha svakog posjetitelja do posljednjeg mjesta ispunjene Kombank Arene. 'Mislim da je to njihovo do sada najbolje izdanje u karijeri. Treba isataknuti da je bila naglašena isprepletenost između filharmonije i njih. Filharmonija nije bila samo kulisa. To je bio izniman doživljaj i glazbeni i spektauklarni. Jedno sasvim novo viđenje crossovera, s velikim autorskim pritsupom. Stjepan Hauser je bio veliki showman jer je imao wirelles čelo, hodao je po pozornici, jedno vrijeme svirao je čak i  ležećina podu Oni zvuče  kao punokrvni rock band, imaju izvanrednog bubnjara. Bila je to izuzetna kombinacija filmske glazbe, klasike i heavy hard rocka', rekao je Ante Batinović u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Spomenuo je i njihovu izvedbu legendarne pjesme 'Mjesečina' za koju je jedan beogradski kritičar rekao da je bolja i od Bregovićeve izvedbe: 'Ja to ne bih tako postavio. Bila je izuzetna i drukčija i izvrsno primljena. Oni zaista znaju dati svoj pečat.Četvrti studijski album, pod nazivom Score, na kojem su 2Cellos ugostili Londonski simfonijski orkestar sadrži glazbena djela najpoznatijih filmskih uradaka, a svjetlo dana ugledao je 17.ožujka. godine. Iako je predstavljen i u Zagrebu, veliku hrvatsku koncertnu promociju imat će ovog ljeta u pulskoj Areni. 

U sklopu projekta Godina kulture - Hrvatska i Austrija 2017., gostujućim koncertom Zagrebačke filharmonije u bečkom Konzerthausu, navedene su zemlje proslavile dugogodišnje prijateljstvo. Koncertom, koji se održao u 27. ožujka u bečkom Konzerthausu (Grosser Saal), ravnao je proslavljeni kineski dirigent Muhai Tang, a kao solistica svoj je doprinos dala globalno priznata austrijsko-ruska pijanistica Lisa Smirnova, oboje dobri znanci Zagrebačke filharmonije. Zagrebačka filharmonija u Beču je izvela vrlo zanimljiv i zahtjevan program sjajnom izvedbom Konzertstucka Roberta Schumanna i Fantastične simfonije Hectora Berlioza. Kao i prilikom svakoga gostovanja, izvela je i jednu domaću skladbu, a ovoga puta bila je to izvedba Simfonijskog kola, hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca, čime su naši filharmoničari na jedinstveni način prenijeli dašak bogate hrvatske kulture Beču.