Najmodernija glazbeno scenska čarolija ansambla LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado večeras u 20 sati priređuje veliki koncert u Areni Zagreb. 

Ravnatelj Ansambla Lado Krešimir Dabo izrazio je nadu da će to biti lijepo folklorno iskustvo i da će publika uživati u programu. Za nas je to iznimno velik izazov s obzirom da jedini nacionalni profesionalni ansambl - Lado prvi put ulazi u tako velik prostor. Velik je izazov pa smo pripremili poseban produkcijski program. Naš umjetnički ravnatelj Andrija Ivančan pripremio je koreografije koje do sada nisu bile na našem repertoaru, a sve to upakirat ćemo u lijepo produkcijsko ruho, rekao je.

Dodao je da publiku očekuje puno plesa, šarolikih nošnji iz različitih krajeva Hrvatske što će biti spektakl za oči i uši. Pripremaju se narodne nošnje, glasovi i noge naših plesača kako bi bili spremni za pozornicu u Areni. Izvođačima je sve to uobičajna aktivnost, s obzirom da su nastupali u različitim dvoranama cijeloga svijeta, no ipak vlada uzbuđenje jer je Arena veliki prostor gdje će se, nadam se, naći mnogo zainteresiranih, kazao je.

LADO će Zagrepčanima predstaviti potpuno novi cjelovečernji program ‘Ispod duba stoljetnoga’. Novi program prikazuje neke od koreografija koje su nagrađivane kako na domaćim, tako i na inozemnim natjecateljskim festivalima, kao i koreografije koje na repertoar Ansambla LADO prvi put donose pjesme i plesove Hrvata u Austriji, Mađarskoj te s područja uz rijeku Sutlu. Ovim programom Ansambl LADO najavljuje svoju novu umjetničku praksu koja za svaku sezonu podrazumijeva postavljanje potpuno novog cjelovečernjeg programa pripremljenog za svoju vjernu publiku.

Uz do sada najveći hrvatski koncert, LADO se ove godine vraća u splitsku Spaladium Arenu. Nakon prošlogodišnjeg rasprodanog koncerta, Splićani će 1. prosinca uživati u novom programu Ansambla koji ulaskom na najveće hrvatske pozornice pomiče granice kulturoloških događanja i izvornost hrvatskog foklora predstavlja na potpuno novi, umjetničko-kreativni, suvremeni način.

Originalna najava spektakla bila je šetnja centrom Zagreba, a došavši na Cvjetni trg ansambl je građanima izveo treći stavak Ladarki Emila Cossetta.