Besplatni pregled glave i vrata bez uputnice

U utorak 4. travnja od 14 do 18 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, održat će se besplatni preventivni specijalistički pregledi glave i vrata, bez potrebe prethodnog naručivanja i uputnica HZZO-a.


Građani koji imaju smetnje u usnoj šupljini, ždrijelu ili sinusima, bol u području lica, čeljusti i usta, oteklinu ili čvor na vratu, otežano ili bolno gutanje, izrasline ili pigmentacije na koži glave i vrata besplatno se mogu odazvati ovoj javno-zdravstvenoj akciji.

Cilj akcije je poticanje odlaska na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom i liječenjem raka glave i vrata te podizanje svijesti javnosti o malignim tumorima glave i vrata, ranim simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i mogućnostima liječenja. Ova međunarodna akcija se u svijetu održava već 20 godina i u cijelosti je organizirana na volonterskoj osnovi. Prošle se godine u ovu javno-zdravstvenu akciju uključilo više od 40 država izvan SAD-a.

U proteklih osam godina u KB Dubrava u Zagrebu, pregledano je više od 2600 naših sugrađana. Kao i svih prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju Medicinskoga i Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata HLZ nositelji su akcije u našoj zemlji.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih malignih tumora u Europi i svijetu (među 10 najčešćih), a pod tim pojmom podrazumijeva se više različitih tipova i lokalizacija primarnih tumora. Za veliku većinu tih tumora glavni čimbenici rizika su pušenje duhanskih proizvoda i konzumacija alkoholnih pića te infekcija HPV-om (humani papiloma virus). Procjenjuje se kako je broj slučajeva karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje (što ne uključuje tumore kože), s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini. Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse te na koži glave i vrata. Pod ovim pojmom nisu uključeni tumori mozga i oka.