Aktivistički dokumentarci u travnju u River pubu u Rijeci

Liburnia Film Festival i riječki River pub u travnju nastavljaju s filmskim ponedjeljcima: svakog ponedjeljka u mjesecu, od 3. do 24. travnja, bit će prikazani filmovi koji su zabilježili važna društvena previranja, u Rijeci, Zagrebu i – Palestini. Sve projekcije počinju u 21 sat a ulaz je besplatan.

Ciklus otvaraju dva dokumenta studentskih blokada iz 2009. godine. Blokada je prvi (3. 4.) - nagrađivani film redatelja Igora Bezinovića, autorski prikaz najbrojnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima, blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju i svibnju 2009. godine. Film kronološki prati pripremne sastanke skupine studenata koji planiraju na jedan tjedan zauzeti zgradu svojeg fakulteta kako bi senzibilizirali javnost oko problema vezanih uz pravo na besplatno obrazovanje u Hrvatskoj.

Plenumovi redateljica Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić (10. 4.) podsjetit će nas na istovjetna događanja iz 2009. u Rijeci, ali kroz drugačiji pristup -  ispreplićući arhivske snimke i razmišljanja protagonista blokade s odmakom od pet godina. Kroz razmišljanja protagonista o besplatnom školovanju, solidarnosti, studentskom aktivizmu, ulozi pojedinca u društvu i mogućnosti promjene vladajuće paradigme novca kao jedinog mjerila uspjeha, film u konačnici postavlja pitanje postoje li uopće temelji za aktivni društveno-politički angažman kod studenata danas.
Riječka produkcijska kuća Filmaktiv koja potpisuje Plenumove predstavlja 17. 4. još jedan film nastao u njihovoj produkciji, u režiji Barbare Babačić. Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama bavi se problematikom židovskog naseljavanja unutar palestinskih granica Zapadne obale. Politika kolonizacije palestinskog teritorija nezakonita je po međunarodnom pravu, no naselja se šire iz dana u dan, a naseljenici hodaju naokolo naoružani, sustavno terorizirajući lokalno stanovništvo. Ovu stranu priče mediji prešućuju, a javnosti je poznat samo termin “palestinskog bombaša samoubojice”. Ovaj dokumentarni film nastoji dekonstruirati stereotipe i predrasude o arapskom svijetu, ali i prikazati suptilno etničko čišćenje koje se odvija pred očima svijeta.

Posljednja je priča „riječka“ ali i univerzalna. Bosanoga (sasvim slučajna smrt) redateljice Morane Komljenović govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i koji su ostali nerazjašnjeni, ali i dalje žive u društvenom tkivu grada. Ishodište filma je pogibelj Nenada Vižina koji je posljedicom brutalnosti tadašnjeg sistema izgubio život. Nakon njegove smrti pokrenuta je peticija kojom se tražilo provođenje istrage u SUP-u, što je jedinstven slučaj u povijesti bivše Jugoslavije. Uslijedila su ispitivanja, prijetnje izbacivanjem s fakulteta, prokazivanja... Film problematizira mehanizam straha kao integralnog dijela političkih sistema i oslikava jedinstven kreativni umjetnički bunt koji se dogodio u Rijeci upravo kao reakcija na strah i nemoć, a namjera mu je, kroz slučaj Nenada Vižina, ukazati na besmislenost smrti u sistemu koji ne trpi različitost, nekad, ali i danas.