Motivi Ivana Rabuzina i na suvenirima

Prije 96 godina u Ključu kod Novog Marofa rođen je Ivan Rabuzin. Jednog od najvećih hrvatskih slikara naive, ali i modernog slikarstva, njegov grad, kulturne i turističke institucije nastoje dostojno predstaviti. 'Rabuzinovi dani' otvoreni su izložbom akvarela. 

Sunce i oblaci, cvijeće i drveće te brežuljci - omiljeni su motivi slikara Ivana Rabuzina. Nadahnut prizorima iz zavičaja, na pola puta između prepoznatljivog i apstraktnog, ostavlja dojam čudesne utopije .Rođen kao šesto od 11-ero djece, završio je za stolara, a zatim večernji tečaj kod Koste Angelija Radovanija. Nakon 50 godina posvećenih slikarstvu, njegovi su radovi danas u muzejima i galerijama diljem svijeta, oslikao je kazališni zastor u Tokiju. Posljednju je samostalnu izložbu imao u varaždinskoj galeriji Garestin. 'Rekao je da više nikad neće samostalno izlagati, ali je prekršio taj dogovor, odnosno, tu svoju odluku kad su ga pitali za izložbu akvarela u Ozlju. S obzirom da je Slava Raškaj rođena, radila i živjela u Ozlju, on je pristao na to.', kaže Damir Rabuzin.
I tako je, devet godina poslije umjetnikove smrti, nakon ulja na platnu, grafika i porculana, na Rabuzinovim danima u Kulturnom centru, posvećenom velikom slikaru, izloženo dvadesetak akvarela i dva pastela. I oni su organizirani prema principima simetrije, ostavljaju dojam sklada u prirodi i svemiru. Domaći žele svojega sugrađanina, čovjeka svjetske slave, dostojno predstaviti. 'Ove smo godine proširili našu ponudu i uz izložbu akvarela ćemo prezentirati i suvenir. Osim toga, u gradskoj knjižnici i čitaonici postavljena je izložba nastaka prostorima prema motivima Ivana Rabuzina.', kaže Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novog Marofa. 'Organizirat ćemo posjet posjet kući u Ključu Ivana Rabuzina. To je jedan prekrasan galerijski prostor i kuća sama po sebi je posebna. Sad već primamo predbilježbe za posjet kući i već imamo najave za 6. mjesec. Mislim da idemo u dobrom smjeru i nama je on jako važan. Imat ćemo tu naravno popratne aktivnosti  - promociju rabuzinove kave, a napravili smo i suvenire.', dodaje Renata Horvatić, direktorica Turističke zajednice.

Na ekološkoj platnenoj vrećici zasjali su Rabuzinovi motivi - sunce i cvijet. U Novom Marofu žele posjetitlje Varaždinske županije upoznati s univerzalno prepoznatljivom likovnom poetikom. Djed novomarofskoga gradonačelnika bio je slikarev susjed te je Rabuzinov atelje bio dio njegova djetinjstva. 'Mogu reći da sam zajedno sa unucima, gledajući ga i slikao na komadu papira, tako da još uvijek posjedujem neke te crteže, skice koje smo gledajući stričeka Ivu kako slika i mi slikali.', prisjetio se Siniša Jenkač. Novomarovčani, baš kao i oni koji su došli pogledati Rabuzinovu zbirku u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, doslovno se ozare pred njegovima slikama.