Svjetski dan autizma

Svjetski dan svjesnosti o autizmu posvećen osobama s poremećajima iz spektra autizma obilježava se 2. travnja. Tim povodom u brojnim se gradovima održava prigodan program.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su članovi zagrebačke Udruge za autizam i Saveza udruga Hrvatske te govorili o životu osoba s autizmom u Hrvatskoj i problemima s kojima se suočavaju oni i njihovi roditelji. Daria Kuček iz zagrebačke Udruge za autizam istaknula je kako ne postroji sustavno rješenje skrbi za osobe s autizmom. Te kako je udruga osnovala dvije stambene zajednice za odrasle u kojima trenutačno živi deset osoba. Odlazak iz obiteljskog doma i život u stambenoj zajednici s drugim korisnicima  može biti vrlo stresan, zato je dobro proći prilagodbu, odnosno tzv. tranzicijski program. Upravo u njega uključen je i Tomislav Kraljević. Njegova majka Zdenka saznala je da Tomislav boluje od autizma još dok je bio beba. Danas ima 33 godine. Odlučila ga je uključiti u program Udruge za autizam Zagreb pa ga svakodnevno vodi na različite aktivnosti među kojima je i posjeta stanu u Jelkovcu u kojem uz pomoć asistenata žive četiri odrasle osobe s autizmom.


'Rušimo zajedno barijere autizma - izgradimo pristupačno društvo!' – poruka je koja se šalje povodom obilježavanja desetog Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Udruga za autizam - Zagreb želi ukazati na izazove u životu osoba s poremećajima iz spektra autizma. Na Trgu bana Josipa Jelačića, program će započeti u 11:30 sati dolaskom uvaženih uzvanika koji će zajedno s djecom, mladim i odraslim osobama s poremećajima iz autističnog spektra slagati veliku puzzlu s temom ovogodišnjeg Dana svjesnosti o autizmu - 'Rušimo zajedno barijere autizma-izgradimo pristupačno društvo!'. Nakon toga će u 12 sati Gradonačelnik Grada Zagreba, gdin. Milan Bandić u zrak pustiti plave balone s natpisom 'Autizam 12 000', procijenjenim brojem osoba s autizmom u RH. Također, posjetitelji će imati priliku posjetiti promotivni štand Udruge na kojem će se moći upoznati s postignućima Udruge, projektima i krajnjim korisnicima te članovima.

Udruga za autizam-Zagreb organizira i humanitarno prikazivanje filma 'Život kao crtić' koje će se održati u 3. travnja u 19 sati u Kinu Europa. 'Život kao crtić' je dugometražni dokumentarni film Rogera Rossa Williamsa,  redatelja koji je osvojio nagradu Američke filmske akademije, o dječaku s poremećajima iz spektra autizma koji s okolinom komunicira kroz ponavljanje dijelova omiljenih mu animiranih filmova. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi se skrenula pozornost na potrebu poboljšanja kvalitete života osoba s poremećajima iz spektra autizma te kako bi mogli živjeti ispunjen i smislen život kao sastavni dio društva. Poruka koju ovogodišnji moto šalje odražava izazove i teme kojima se Udruga za autizam-Zagreb bavi posljednjih 20 godina svoga djelovanja.