Rušimo zajedno barijere autizma- izgradimo pristupačno društvo

U susret 10. Svjetskom danu svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja, u Osijeku je održan skup s osnovnom temom 'Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo'.

Jedan od predavača na ovom stručnom skupu bio je rehabilitacijski edukator Marko Torić koji ističe veliku potrebu individualnog pristupa svakoj autističnoj osobi. Prepoznajemo ih, kaže gospodin Torić prema osnovim karakteristikama - nedostatku komunikacije, ne gledaju sugovorniku u lice, javljaju se lakše ili teže mentalne retardacije ali i tjelesni hendikepi.

Osijek i Osječko-baranjska županija, nemaju prave uvjete za individualni pristup svakom djetetu s poremećajem autističnog spektra, kaže majka autističnog dječaka, Klaudija Skeks. Roditelji odlaze iz Osijeka u druge veće centre gdje se pokušavaju savjetovati, školovati svoje dijete. To je doživotna borba i sa financijskim sredstvima ali i birokracijom. Inicijativom roditelja, počela je izgradnja novog Centra za autizam i to bi trebalo konačno biti promijenjeno u Osijeku i našoj Županiji.

Ravnateljica budućeg Centra Sandra Zlatarić kaže kako će mjesto ondje naći tek rođena djeca, djeca jasličkog vrtićkog, školskog uzrasta. Bit će to mjesto za psihosocijalnu pomoć korisnicima ali i roditeljima i članovima obitelji.

Centar bi trebao biti gotov za najviše dvije i pol godine. Iako je 2015.godine potpisan sporazum s tri ministarstva, gradom i županijom, i cijena je iznosila 6 i pol milijuna kuna. Kako to obično biva, od prvotne ideje zanavljanja starih zgrada se odustaje, izrađuje se plan o novom Centru, kaže župan osječko-baranjski Vladimr Šišljagić. Rebalansom proračuna, došlo se do osnovih sredstava koji su tako skočili na blizu 15 milijuna kuna bez potrebne opreme. Župan Šišljagić očekuje da će to pokriti ministarstva.

Prvi budući Centar za autizam trebao bi primiti oko 250 korisnika, iako se pretpostavlja da je na području Slavonije i Baranje daleko veći broj autističnih osoba.