Josip Bišćan karlovačkim studentima otkriva kako otvoriti vlastitu firmu

Mladi Karlovčanin Josip Bišćan održao je u Karlovcu predavanje o tome kako je s četvoricom prijatelja osnovao vlastitu tvrtku koja danas zapošljava stotinu ljudi. I to bez kune kredita ili dugovanja.

Svijet računala začarao ih je već u srednjoj školi. Programirali su aplikaciju za tadašnje mobitele. Dvojici Karlovčana ubrzo se pridružio još jedan, Josip Bišćan, i nakon fakulteta osnovali su tvrtku za izradu softvera.

Firma je još uvijek registirana na Špolerovu garažu. I da, počeci su bili takvi da smo sjedili u kuhinji ili programirali zajedno, ili je svatko od doma radio, ali eto danas su tu uredi u Zagrebu, u modernim neboderima, otkriva Josip Bišćan.

Danas ih je petero vlasnika. Urede imaju i u Sloveniji te San Francisku. Rade već 12 godina bez kredita, dugova, a 2015. dobili su nagradu za najboljeg poslodavca u Hrvatskoj.

Recepta za uspjeh nema, čuli su studenti karlovačkog veleučilišta. Ali ako čovjek ima dobru ideju - od nje ne treba odustati.

Zanimljivo predavanje samo je dio onoga što nudi Poslovna knjižnica u Karlovcu. Projekt je to koji podupire američko veleposlanstvo, koje im je pomoglo i u nabavi literature te dvaju računala s potrebnom digitalnom građom. U poslovnoj knjižnici već su gostovali Nenad Bakić i Davor Bruketa. Iduće je predavanje u travnju.