Praksom i tradicijom do zdravlja, ali i do budućeg posla

U sklopu projekta 'Tradicijom do zdravlja', učenici đakovačke srednje strukovne škole Anutna Horvata na eko-etno radionici povezali su praksu, tradiciju i teoriju ne bi li nakon školovanja lakše došli do posla. Učeći o primjeni tradicijskih namirnica, postali su svjesni koliko su one korisne u održavanju kvalitete življenja.

Oštrilo se, runio se kukuruz, pucale kokice... S pomoću kamena, kukuruza i lana ovi su srednjoškolci oživili stare zanate i običaje.

Pekari mogu naučiti da se obično kukuruzno brašno može ubaciti u dizano tijesto i dobiti kukuruzni kruh zatim mogu naučiti kako su prije djedovi ili pradjedovi runili kukuruz. Budući đakovački frizeri svoje su umijeće pokazali izrađujući starinske frizure koristeći laneni gel. Recept: tri žlice lana i dva decilitra vode. Laneno ulje dobro dođe i ličiocima.

Praksom i tradicijom do zdavlja, ali i do budućeg posla, geslo je ovih mladih ljudi i njihovih učitelja. Sudeći prema njihovoj zaintresiranosti i kreativnosti, na dobrom su putu.