Rekonstrukcija najveće renesansne palače na otoku Cresu

Na rekonstrukcija največe renesansne palače na otoku Cresu već godinu dana rade timovi arhitekata, povjesničari umjetnosti, restauratori i obrtnici. Investicija je vrijedna više od četiri milijuna eura od čega 85 posto sufinancira Europska unija.

Trokatna palača Moise unutarnje površine 1500 četvornih metara i 250 vanjskog prostora, polako prerasta u budući centar cjeloživotnog obrazovanja. Dugogodišnje neprimjereno korištenje palače zahtijevalo je opsežne radove posebice na horizontalnoj konstrukciji. Istodobno, restauratori nastoje spasiti sačuvane oslike. O renesansnoj gradnji svjedoče i volte u podrumima obnavljane mjesecima.

Rokovi su zadani, užurbano rade različite ekipe stručnjaka. Renesansna palača - koja je služila za reprezentativno stanovanje patricijske obitelji Moise, u idućih godinu dana trebala bi biti pretvorena u sveučilišni centar.

Palača Moise jedan je od triju objekata koje je Hrvatska predložila Vijeću Europe u sklopu programa revitalizacije kulturne baštine jugoistočne Europe.