Australci otkrili otisak stopala dinosaura sauropoda dug 1,7 m

Znanstvenici su na sjeverozapadnoj australskoj obali otkrili otisak stopala dinosaura za koji vjeruju da je najveći dosad evidentiran, a dugačak je gotovo 1,7 metara. Otisci stopala divovskog sauropoda otkriveni su na poluotoku Damper na zapadu Australije.

Veći su od bilo kojih dosad evidentiranih otisaka dinosaura u svijetu, rekao je voditelj studije koju su provela sveučilišta Queensland i James Cook Steve Salisbury.

Sauropodi su dinosauri iz skupine Saurischia. Bili su najveće kopnene životinje na Zemlji, ali i najveći dinosauri. Potječu od prosauropoda. U periodu kasne jure sauropodi su bili najrasprostranjeniji i najraznovrsniji dinosauri, a održali su se do kraja mezozoika. Živjeli su na cijelom planetu. Prvi sauropodi bili su četveronožni biljojedi dužine od četiri do 14 metara. Pojavili su se prije otprilike 220 milijuna godina, a nestali su sredinom jure. Živjeli su na području današnje Afrike i Azije.

Najveći dosad otkriveni otisci sauropoda otkriveni su 2015. u Njemačkoj i bili su dugački 1,2 metra. Većina okamina dinosaura stiže nam s istočne obale ili istočne obale Australije. Stari su između 115 i 90 milijuna godina, rekao je Salisbury.

Australski znanstvenici su u istom području pronašli i otiske šest vrsta dinosaura mesoždera te prvi put otiske stegosaura. Da bi ih fotografirali koristili su dronove i manje helikoptere zbog nepristupačnog terena, loših vremenskih uvjeta te plime i oseke. Zanimljivo je da su otisci pronađeni na stijenama u međuplimnoj zoni. Pola su vremena pod vodom, a za vrijeme oseke se vide bolje, rekao je Salisbury.