Trećina filmskih gledatelja ima više od 50 godina

Više od trećine osoba koje idu u kino ima više od 50 godina i mogle bi postati nova zlatna žila za holivudske producente, po studiji objavljenoj povodom festivala CinemaCon u Las Vegasu.

To ispitivanje tvrtke Movio za američku udrugu umirovljenika AARP, objavljeno u srijedu, opovrgava ideju po kojoj mladi odlaze u kinodvorane dok njihovi roditelji gledaju televizijske serije.

Stariji od 50 godina mogu znatno pridonijeti uspjehu filmova na američkim kinoblagajnama, procjenjuje Heather Nawrocki, direktorica pri AARP-u zadužena za filmove za odrasle. Jer, publika starija od 50 godina ima na raspolaganju prihode, više vremena za zabavu i vrlo je vjerna pojedinim glumcima. To je, dakle vrijedna dobna skupina, objašnjava ona.

Autori studije ispitali su 500.000 Amerikanaca koji su išli u kino najmanje jednom godišnje počevši od kolovoza 2015. Studija pokazuje da je kategorija gledatelja starijih od 50 godina pridonijela pojavi žanra 'zrelih trilera' u kojima nastupaju poznati profesionalni glumci. Taj se fenomen može objasniti obožavateljima koji stare istodobno sa zvijezdama koje obožavaju. No, ta starija publika može pridonijeti i uspjehu filmova koji bi se bez njih teško probili na kinoblagajnama.

'Sully' iz 2016., u režiji Clinta Eastwooda (86), s Tomom Hanksom (60) u glavnoj ulozi, privukao je publiku među kojom je 57 posto starijih od 50 godina.