Izložba hrvatskog kipara Kuzme Kovačića u Rimu

Izložba 'Hodočasnik u kiparstvu - hrvatski kipar Kuzma Kovačić' otvara se 11. travnja u Muzejima San Salvatore in Lauro i Muzeju Umberta Mastroiannija u Rimu, pod pokroviteljstvom papinskog Vijeća za kulturu, Ministarstva kulture i Grada Zagreba, priopćili su iz Muzeja Ivana Meštrovića.

Izložbu, čiji je kustos Milan Bešlić, otvorit će prefekt Vrhovnoga sudišta Apostolske signature, kardinal Dominique Francois Joseph Mamberti, a organiziraju je hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici i Muzeji Ivana Meštrovića u godini u kojoj se obilježava 25. obljetnica priznanja Republike Hrvatske i uspostava diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom.

Smisao izložbe je predstaviti djelo suvremenoga umjetnika kršćanskoga nadahnuća izraslo iz vjere, koje vjeru oblikuje rijedak primjer u suvremenoj likovnoj umjetnosti zapadnoga kruga, ističe se u najavi izložbe. Ova izložba, dodaje se, možda nudi i odgovor na pitanje dugotrajnoga rascjepa između Crkve i umjetnosti, nudi oblik njihova nova zajedništva u službi civilizacije života, života s Bogom. Pripreme su trajale mjesecima, naša splitska ekipa posjetila je Kovačićev atelje dok su se pakirale posljednje umjetnine.


Cilj je izložbe promocija hrvatske suvremene umjetnosti u Rimu, središtu kršćanstva i europskom kulturnom središtu, navodi se u priopćenju.
Izložba predstavlja presjek autorova opusa s 46 skulptura izrađenih u drvu, kamenu, bronci, staklu, terakoti i petnaestak velikih fotografija javnih spomeničkih ili pak sakralnih kiparskih djela, što čini ukupno šezdesetak izložaka.

Izložba će ostati otvorena do 20. svibnja.