Merida - spoj medicine i moderne tehnologije za mjerenje stresa

Kada liječnici primijete određeni porast psihosomatskih oboljenja, a kasnije im se pridruže inženjeri, psihoterapeuti i kineziolozi - nastaje Merida. Ovaj spoj medicine i moderne tehnologije pomagalo je u suvremenom načinu života kojeg obilježava stres.

U pitanju je hardversko-softversko rješenje za mjerenje stresa i stres menadžment. To uključuje pametnu narukvicu, mobilnu aplikaciju i web aplikaciju koje funkcionira na način da senzori na pametnoj narukvici  prikupljaju važne biometrijske podatke, šalju ih na vaš mobitel, on ih šalje na 'oblak', podaci se procesuiraju i šalju vam natrag analizu u kakvom ste stanju te koliki vam je nivo stresa. Od vrijednosti se mjeri otpor kože, tjelesna temperatura, vrijeme i geolokacija. Tako da se dobiva osnovni fiziološki pregled i informacije o okruženju u kojem se to sve događa.

Marida je prvenstveno namijenjena onim profesijama koje su više izložene stresu, od medicinskog osoblja, vatrogasaca, pilota, pirotehničara, a isto tako svim osobama koje imaju određenu dijagnostiku koja je povezana sa stresom - tjeskobe, depresije, moždani i srčani udari. Ide se na prevenciju i ranu detekciju određenih problema.

Iako još u fazi prototipa, iza ove ideje već su sada mnogi domaći i međunarodni uspjesi i priznanja. Slijedi rad na razvoju od prototipa do finalnog proizvoda. Prodaja će biti orijentirana na američko i zapadnoeuropsko tržište.

Kada čovjek postane svjestan svog zdravstvenog stanja na dobrom je putu za pronalazak adekvatnog rješenja. A sada je tu uređaj koji u tome uvelike pomaže.